miercuri, 5 decembrie 2018





                                             ,,In Ajun de Mos Nicolae''


                  A venit luna decembrie, numita luna cadourilor si a faptelor bune. Biblioteca ,,Ion Creanga'' a primit vizita elevilor de clasa a III - a de la scoala din localitate.
             Acestia ascultând colinde au impodobit bradul cu gândul la Mos Nicolae, care aduce tuturor copiilor dulciuri si jucarii. Apoi au scris fiecare cate o scrisoare adresata Mosului.
             Drept rasplata pentru ,,munca'' depusa , mosul a venit in avans , daruindu-le copiilor dulciuri.
                                                        





                                      An de an, in prag de iarna
                           La toti copilasii buni
                           Ajunge Mos Nicolae
                           Stiti sa-i spuneti rugaciuni?





                                      Dar o colinda frumoasa
                           Cati din voi ati invatat?
                           Mosul e batran , dar stie
                           Când voi nu ati ascultat.





                                     El asteapta sa promiteti
                           Ca veti fi buni si cuminti
                           Nu-i veti supara pe ingeri
                           Veti asculta de parinti.




                                       O sa vina Mos Nicolae
                            Pe la fiecare casa
                            Haideti, toti sa-l asteptam
                            Cu o colinda frumoasa.


             

luni, 3 decembrie 2018






                           ,,UNITI IN CUGET SI IN SIMTIRI!''





 
                             La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din data de 1 Decembrie 1918, infaptuita la Alba-Iulia pe campul lui Horea, ca urmare a dorintei tuturor romanilor din provinciile locuite de ei, cetateni ai Orasului Cazanesti alaturi de oficialitatile locale au participat sambata, 1 Decembrie 2018, la slujba de Te-Deum, savarsita dupa Sfanta Liturghie.
                          Elevii s-au pregatit din timp pentru a cinsti memoria celor cazuti in lupta dar si pentru a sarbatorii alaturi de milioane de romani din intreaga lume Centenarul Marii Uniri. Acestia au intonat poezii si cantece patriotice despre Basarabia, Bucovina, Transilvania si Tara Mama - ROMANIA.
                        Dupa programul artistic oferit au mers cu mic cu mare la Monumentul Eroilor unde au depus o coroana de flori iar Domul Primar  a dat citire unor alocutiuni legate de semnificatia evenimentului.





 
 

luni, 12 noiembrie 2018





CENTENARUL MARII UNIRI ALATURI DE FRATII DIN REPUBLICA MOLDOVA

 
 
 
 
               Joi, 8 Noiembrie 2018, in zi de mare sarbatoare ,,Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil'', la initiativa Bibliotecii ,,Ion Creanga'' Cazanesti a avut loc actiunea cu tema ,,Sa nu-i uitam pe cei cazuti in lupta'', eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri.
               Biblioteca si scoala fiind institutii de cultura si de educatie si-au unit fortele pentru a puncta etapele fauririi statului national unitar si pentru a cinsti memoria eroilor cazuti in lupta.
                                                            




              
              Institutiile mai sus amintite au organizat o manifestare omagiala menita sa trezeasca in constiinta cetatenilor orasului Cazanesti, dragostea de patrie si mandria de a impartasi o astfel de sarbatoare cu intreg popor roman oriunde s-ar afla dar si invatandu-i pe cei ce ne vor urma faptele ce ne definesc ca natiune.
               La acest eveniment am avut alaturi pe Domnul Gae Ionel - Vicepresedinte al Consiliului Judetean Ialomita, Domnul Machita Alexandru - Primarul Orasului Cazanesti, Doamna Clementina Tudor - Manager Centrul Cultural ,,Unesco'' Ionel Perlea, Domnul Ilie Comanita - scriitor, reprezentanti ai Bibliotecii Judetene ,,Stefan Banulescu'', Domnul Custura Ion - Contraamiral de flotila in rezerva, Domnul Consilier Judetean Nedu Marin, Doamna Manuela Zainea - Inspector Scolar General, Domnul Inspector Sandu Ion - istoric,  Doamna Mihaela Pana - Director al Liceului Tehnologic Cazanesti, Domnul Culina Alexandru - Agent economic,  Domnul Viceprimar, preoti, cadre didactice, bibliotecare, Consiliul Local al Orasului Cazanesti, elevi si oaspeti de seama.
               Locuitorii orasului Cazanesti au sarbatorit Centenarul Marii Uniri alaturi de fratii de peste Prut. Au sarbatorit la propriu, deoarece ei s-au aflat in sala. Am avut alaturi pe Domnul Vasile Sarbu primarul comunei Cazanesti , Republica Moldova si Domnul Ion Tulbure primar al comunei Tarsitei, Republica Moldova. Acestia si-au exprimat dorinta si bucuria  de a participa la aceasta mare sarbatoare iar pe viitor vor sa stabileasca relatii de infratire a celor doua localitati in vederea implementarii  unor proiecte comune.
                                                             





       
               In anul 2018, sarbatorim 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desavarsirea statului national roman realizata prin unirea provinciilor romanesti cu Romania, unirea Basarabiei, a Bucovinei si a Transilvaniei cu tara - mama.
               Marea Unire din 1918 a fost si va ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan ravnit cu putere, din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlt de fruntasii politici, pentru a-i calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit. Nu o victorie militara a stat la temelia Romaniei mari, ci actul de vointa al natiunii romane, care este statul national.
               Pe parcursul actiunii toti invitatii au luat cuvântul, au vorbit despre semnificatia Centenarului si au felicitat organizatori pentru initiativa avuta de a organiza un eveniment de o asemenea amploare culturala.
                                                           




 
 
                 Pentru locuitorii orasului Cazanesti a fost dublu eveniment: pe langa sarbatorirea Centenarului s-a inaugurat un nou sediu de gradinita pentru copiii din localitate. Cu acest prilej Domnul Primar, in semn de recunoastere a contributiei semnificative  la educarea numeroaselor generatii,   a inmanat diplome de excelenta  unor doamne educatoare aflate acum la pensie.
                                                                

                   
               In cadrul actiunii dedicate Centenarului Marii Uniri au fost organizate si lansari de carte. Domnul Ilie Comanita -scriitor-  a lansat doua volume  de carte intitulate ,,TORTE'' si ,,OBARSII'' aparute in An Centenar si a vorbit despre ,,Contributia ialomitenilor la Marea Unire''.
                                                      

                
              Doamna Clementina Tudor - Manager la Centrul Cultural ,,UNESCO'' Ionel Perlea a prezentat albumul intitulat ,,Slobozia - Pamantul eroilor de pretutindeni'', autorul acestuia fiind profesorul de istorie  Vitalie Buzu.
                                                             



                     
                Pe parcursul actiunii, copiii de la Liceul Tehnologic Cazanesti, coordonati de Doamna invatatoare Visan Rodica , ne-au impresionat prin interpretarea cantecelor si poeziilor patriotice, ale caror mesaje ne-au miscat pana la lacrimi.
                                                               


                    
               Momentul special al actiunii a fost oferit de rapsodul popular Viorel Iosif, care ne-a interpretat imnuri inchinate taranului roman cu incursiune in poezia lui Marin Sorescu si cantece traditionale vechi.
A fost un moment inaltator pe ritmuri de cobza si fluier.
                                                         



           

               Pe holurile gradinitei au fost amenajate trei expozitii: o expozitie de fotografie din perioada anilor 1930, o expozitie cu franturi din presa vremii, din perioada premergatoare intrarii Romaniei in primul razboi mondial si o expozitie de arta populara pentru a ne introduce in atmosfera satului romanesc.
                                                           


 




 
                  A fost un eveniment de amploare la care s-a muncit din greu si in cele mai mici detalii. Un eveniment cu ecou la care felicitarile nu au intarziat sa apara. Astfel de evenimente vor mai avea loc in comunitatea noastra  de data aceasta in biblioteca printre carti.