miercuri, 30 ianuarie 2019



 
                               CARAGIALE SI SCHITELE SALE!
 
 
 
 
                                     
                            ,,FAMILIA E PATRIA CEA MICA, PRECUM PATRIA E FAMILIA CEA MARE;
    FAMILIA E BAZA SOCIETATII’’
                                                     ION LUCA CARAGIALE   
 
 
 Imagine similară
 
           Astazi , 30 ianuarie 2019 se împlinesc 167 de ani de la nasterea scriitorului Ion Luca Caragiale.
        Creatorul limbajului dramatic romanesc, I.L.Caragiale, unul dintre clasicii literaturii romane, alaturi de Mihai Eminescu si Ion Creanga, ne-a lasat o opera cu particularitati care o unicizeaza in contextul literaturii nationale dar si universale.
        In opera sa, Caragiale urmareste ca scriitor clasic, ambitia si orgoliul unei lumi care traieste intr-un moment favorabil afirmarii. El ilustreaza magistral, specificul si mecanismele parvenirii.
        Personajele sale sunt reduse la scheme, automatisme, ele devin simple marionete ale societatii, lipsite de principii sau idealuri superioare.
         Opera lui Caragiale cuprinde teatru ( opt comedii si o drama), nuvele, povestiri, momente si schite, publicistica, parodii, poezii.
         Desi Caragiale a scris doar noua piese, el este cel mai bun dramaturg roman prin faptul ca a reflectat cel mai bine realitatile, limbajul si comportamentul romanilor.
         Biblioteca si scoala in calitate de institutii de cultura si educatie au datoria morala de a evoca si de a marca prin anumite activitati , viata si opera marilor scriitori romani.
         Întâlnirea de astazi s-a desfasurat in incinta liceului din localitate. La aceasta activitate a participat Biblioteca si elevii din clasele a V-a A si a V-a B, coordonati de doamnele Andronache Viorica si Manea Anisoara.
Cu aceasta ocazie le-am pregatit copiilor o expozitie de carte tematica si o prezentare PowerPoint cu informatii legate de viata si activitatea lui Caragiale, punctata pe alocuri cu citate ale scriitorului care sunt inca de actualitate.
 
                                                   





 
             Copiii s-au dovedit foarte interesati de opera marelui dramaturg si au pregatit portofolii, multe desene si au recunoscut multe dintre personajele prezentate.
Elevii de gimnaziu au pregatit cateva momente, au intrat in pielea personajelor si au interpretat cateva replici din schitele sale ,,Vizita'' si ,,Bubico'', nelipsind catelul Bubico.
 
                                                 
 
 
 
 
 

 
 

            Pentru a vedea cat s-au apropiat de personajele din schite , copiii alaturi de cadrele didactice au vizionat doua pelicule, ,, Vizita'' si ,,Bubico'', cei mici amuzandu-se copios de replicile auzite iar cei mari si-au adus aminte cu nostalgie de anii copilariei.
 
                                                      
 
 

 
 

             Dupa o scurta defilare a personajelor, copiii au participat la un concurs. Juratii au ales personajele feminine si personajul masculin care au interpretat cel mai bine rolul , tinand cont de tinuta, atitudine si replici. Copiii alesi au participat la o tombola unde au castigat premii constând in figurine cu magneti, figurine care reprezentau personajele din opera lui Caragiale.
 
                                                          
 
 
 
 
 

                                                       

 
                                                              



             O alta actiune la care au participat copiii a fost cea de colorat si de confectionat rame pentru tablouri. Acestia s-au straduit sa le coloreze si sa le decoreze cat mai frumos, pentru ca vor fi admirate pe holurile bibliotecii  de catre cititori , deoarece toate lucrarile vor fi donate bibliotecii.
 
                                                         



 


              A fost o atmosfera de carnaval animata de tinutele ,,colorate'' tipice lumii pitoresti a capitalei si provinciei de la sfarsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului XX.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                       
              Activitatea a avut ca principal obiectiv îndreptarea elevilor catre lectura dar si cunoasterea operelor marilor nostri scriitori.
     











 
 
 
            
 
         
 
  
 
 

miercuri, 23 ianuarie 2019




                       MICA UNIRE - PE INTELESUL COPIILOR
  
                                                       

                            ,, Romani! Unirea este indeplinita. Nationalitatea Romana
                                    este intemeiata. Alesul vostru va da astazi o singura
                                          Romanie. Va iubiti Patria, veti sti a o intari.
                                                 Sa traiasca Romania!''
                                                                                Alexandru Ioan Cuza


                                                         Imagini pentru imagini mica unire

                  In fiecare an, pe 24 ianuarie, romanii sarbatoresc Unirea Principatelor Romane, adica unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, infaptuita  sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, cunoscuta fiind drept Mica Unire.
                   Pentru copii istoria este greu de inteles. De aceea Liceul Tehnologic Cazanesti in colaborare cu Biblioteca ,,Ion Creanga'' Cazanesti au gandit o activitate cat mai simpla si mai explicita. Ne-am folosit de sloganul ,,Biblioteca vine la tine!'' si am organizat aceasta actiune la scoala.
Pentru a fii cat mai usor de inteles , domnul profesor de istorie le-a vorbit copiilor despre semnificatia si importanta acestei zile. O eleva  a liceului a prezentat referatul cu tema: ,, Mica Unire - baza pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918''.
 
        
                                                             











                    Activitatea a continuat cu o sceneta pregatita de elevii clasei a V-a B care au pus in scena dramatizarea  ,,Ocaua lui Cuza'' . Au urmat elevii clasei a V-a A care au pregatit sceneta: ,, Mos Ion Roata si Unirea''.
 
                                                         





 
                   Copiii au decorat holul liceului cu desene inspirate din tema zilei. Au desenat harta Romaniei si oameni dansând Hora Unirii.
Apoi toti cei prezenti au cantat Hora Unirii , imnul Unirii Principatelor.
 
                                                      




 
 
                    Aceasta activitate nu se putea incheia decat cu Hora Unirii sau Hora Infratirii. Astfel s-au prins in hora cu mic cu mare, elevi si profesori, invitati si invitate. Din lipsa de spatiu s-au format mai multe hore, cei mai talentati fiind copiii de clasa pregatitoare.
                 
                                                       
 
 
 
 
 


       ,,Unirea este actul energic al intregii natiuni romane. Unirea, Natiunea a facut-o.''