duminică, 24 ianuarie 2021

 

MICA UNIRE DE LA 24 IANUARI 1859

                             ,,Unirea brațelor, măresc averile popoarelor și asigură apărarea lor!”
                                        



    Anul acesta se împlinesc 162 de ani e la Unirea Principatelor Române.
    Mica Unire înfăptuită la 24 ianuarie 1859 sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat național unitar român, care s-a desăvârșit la 1 decembrie 1918.
    Mihail Kogălniceanu spunea: ,, Unirea este actul energic al întregii națiuni române! Unirea națiunea a făcut-o!” A fost dorința poporului român ca toți locuitorii celor trei principate să vorbească aceeași limbă, să simtă la fel, să se supună acelorași legi, să aibă un singur conducător.
    Noul domnitor ales a adus modificări importante sub forma reformelor în sfera educației, economiei și juridicului. Dintre reforme amintim: legea învățământului prin care învățământul a devenit obligatoriu și gratuit, legea împroprietăririi țăranilor, adoptarea codului civil și codului penal, înființarea Universităților din București și Iași.
    Vineri, 22 ianuarie am sărbătorit ,,Mica Unire” de la 24 ianuarie 1859, alături de Centrul Comunitar Educativ și de Primăria Orașului Căzănești, reprezentată de domnul primar și doamna viceprimar, într-un cadru mai restrâns cu respectarea restricțiilor impuse de contextul pandemic , în fața bibliotecii ,,Ion Creangă” Căzănești.  
    Pentru acest eveniment copiii din localitate au realizat desene tematice pe care le-au expus pe grupurile de WhatsApp, la bibliotecă, pe panoul stradal din parcul central, au participat la o activitate de informare on-line, au admirat și s-au documentat după panourile tematice, au ascultat Hora Unirii alături de reprezentanți ai primăriei și au împărțit ecusoane tricolore tuturor participanților.












    ,, Români! Unirea este îndeplinită. Naționalitatea Română este întemeiată...Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiți Patria, veți ști a o întări. Să trăiască România!
                                               Alexandru Ioan Cuza



vineri, 15 ianuarie 2021


Eminescu - Luceafărul poeziei românești!


       Pe 15 ianuarie 2021 s-au împlinit 171 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu. 
   Din 2011 această dată a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, în semn de omagiu față de poetul național al românilor, cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.
   Anul acesta alături de copiii din comunitate și de Centrul Comunitar Educativ, la care am urmărit să stimulăm creativitatea, comunicarea, dezvoltarea limbajului și expresivitatea acestuia, sentimentele de dragoste și prețuire pentru valorile naționale, am desfășurat o serie de activități în mediul on-line: evocarea vieții și activității poetului, ,,medalion literar” -  moment de citit și recitat poezii, desene inspirate din opera sa, întocmirea unui panou tematic, expoziție de carte.
   ,,Citește! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârșit de idei și imaginații” - Mihai Eminescu