vineri, 30 iulie 2021

 

    PROIECT EDUCATIV
   ,,JOCUL DE-A VACANȚA !”





      După un an greu, cu școală online, cu evaluări de tot felul, iată că a venit și vacanța!
   Biblioteca ,,Ion Creangă” și Centrul Educativ Comunitar Căzănești, au desfășurat un proiect de vacanță cu activități de relaxare sub genericul ,,Jocul de-a vacanța !”
      La aceste activități au participat elevii din comunitatea Căzănești, de la grădiniță până la clasa a VIII - a.
    De la lectură plăcută până la ateliere de lucru cu teme atractive, jocuri sportive și de dezvoltare personală , ne-am dorit să oferim copiilor o alternativă atractivă pentru petrecerea unei perioade din vacanța de vară.









    Proiectul ,,Jocul de-a vacanța !”, are în vedere creșterea încrederii părinților în instituțiile educative, o mai bună colaborare și implicarea a acestora în sprijinirea activităților.
  Prin activitățile propuse în proiect copiii învață să descopere împreună să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să lanseze propuneri, să aibă încredere în ei și mai ales să se bucure împreună. Este o nouă experiență de viață, una plăcută, cu multe surprize și provocări.



  În fiecare săptămână de proiect am îmbinat activitățile de dezvoltare personală cu cele artistice, practice.
  Astfel, în prima săptămână  au participat la jocul intitulat ,,Autoportretul” în care fiecare copil a adăugat cuvinte pozitive despre cel căruia îi aparținea portretul urmat de ,,Borcanul cu mesaje” în care au pus cuvinte pozitive care încep cu prima literă a numelui fiecăruia, apoi jocurile ,,Ghici cine este?” și ,,Eu și inima mea” în care am pus oameni, animale, obiecte, pe care dorim să le avem aproape de inima noastră sau mai departe.
  Jocul ,,Cuvinte întortocheate” ne-a condus către rafturile din bibliotecă, de unde am ales cărți cunoscute, am citit, am modificat cuvinte sau expresii iar ceilalți le-au corectat verificându-și astfel cunoștințele.
     Ușor am trecut spre o altă etapă. Am împrumutat cărți atât din bibliotecă cât și din biblioteca personală a fiecăruia intitulată ,,Raftul Antoniei” sau ,,Raftul Rebecăi” cu ajutorul cărora am desfășurat activitatea ,,O carte pe tărâmul vacanței”. Cei mici au participat la jocul ,,Construiește din ce ai”  și au colorat mandale  în funcție de cifre și culoare.











































    Săptămâna  a doua  a debutat cu jocul de dezvoltare personală ,,Martinel vrea să se simtă bine !” Pe baza unui text am identificat împreună persoanele care îl pot ajuta să se simtă bine, să găsim soluții creative la problemele cu care se confruntă.
     Sub genericul ,,Picturi mari și picturi mici” cu toții am reușit să realizăm parțial sau în întregime o anumită temă. Cu șevalet improvizat, pe capace de borcane, breloc din lemn și inimi pe suport din lemn, cu multă migală și talent putem spune cu mândrie ,,Suntem cei mai buni!”
     O altă activitate care a avut ca obiectiv creativitatea în exprimarea dorințelor a fost ,,Astăzi aș vrea să fiu...” completată cu activitatea de îndemânare, de lucru în echipă ,,Creionul în sticlă”.




















































       
     Săptămâna a treia din proiect a început cu noi provocări și jocuri de dezvoltare personală în care copiii și-au îmbogățit limbajul, și-au dezvoltat creativitatea, au învățat să-și exprime corect gândurile, dorințele, intențiile și stările emoționale.
      Activitățile practice au fost multiple. Așa se exprimă ei mai bine!
      Dintre activitățile de dezvoltare personală desfășurate în această săptămână amintim: ,,Oamenii, hoții și polițiștii” în care și-au dezvoltat concentrarea atenției și abilitățile de ascultare, ,,Rotația desenelor” și ,,Am încredere în tine” care au contribuit la dezvoltarea încrederii în ceilalți.
      Cei mici au călătorit prin labirint iar cei mari au pictat pe lemn și celuloză.













































       Ultima săptămână din proiect a fost dedicată lecturii. Fiecare copil a primit câte un jurnal al lecturilor de vacanță în care au așternut date și gânduri despre o carte citită.