,,JOCUL DE-A VACANȚA !”
ACTIVITĂȚI LUNA AUGUST
Activitățile din cadrul proiectului ,,Jocul de-a vacanța !” au continuat și pe parcursul lunii august.
Am respectat formatul și în toate zilele au fost prezente activități de dezvoltare personală îmbinate cu activități practice.
Luna a debutat cu activitatea ,,Inima zdrobită” în care copiii au văzut cum vorbele și faptele rele lasă ,,cicatrici” în inima celor din jur.
Jurnalele lecturilor de vacanță au fost prezentate, ascultate și comentate în cadrul grupului. Atelierele de lucru au completat activitățile zilnice.
A doua întâlnire pe luna august a fost foarte productivă, cu activități de nota zece. Copiii au participat la jocurile de dezvoltare personală ,,Ce culoare au emoțiile mele ?” având ca obiectiv să ajute copiii să-și înțeleagă emoțiile și să le verbalizeze și ,,Ghicește cine sunt!” având ca scop autocunoașterea.
Abilitățile practice au fost consolidate prin finalizarea lucrărilor recent începute.
În debutul celei de-a treia întâlniri din luna august, copiii au participat la o activitate de deslușit ghicitori, au empatizat, s-au completat și ajutat dovedind că într-un grup trebuie să ținem seama de explicațiile și părerile fiecăruia pentru realizarea obiectivelor propuse în diverse activități.
Emoțiile, spiritualitatea și credința au făcut un liant în care am expus fapte și lucruri frumoase.
În postul Adormirii Maicii Domnului am invitat pe părintele Paraschiv Sorinel de la Parohia Căzănești II care le-a vorbit copiilor despre semnificația și importanța postului, despre sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, despre faptul că Maica Domnului nu a murit ci a adormit și că moartea nu este decât o trecere în lumea cealaltă. De asemeni, le-a explicat fiecare detaliu din icoana Adormirea Maicii Domnului, cu pruncul care se află în brațele Mântuitorului și care reprezintă sufletul Maicii Domnului.
Prin intermediul activităților de dezvoltare personală putem dezvolta inteligența emoțională a copilului ajutându-l să-și conștientizeze emoțiile, să le comunice și să le expună adecvat.
Atunci când aflăm răspunsul la unele întrebări de la oameni dedicați meseriei ne simțim în siguranță.
La una dintre activități am avut invitați din partea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență pentru a dezbate tema: ,,Focul: prieten sau dușman!”, din partea Poliției Orașului Căzănești pentru a le explica copiilor ,, Semne și reguli de circulație” și din partea Compartimentului de asistență socială și consiliere la activitatea cu tema: ,,Sănătos, voios, voinic !”
A fost un maraton de activități în care copiii au aflat informații prețioase pentru asigurarea și protejarea vieții.
În ultima zi a proiectului am desfășurat activitatea ,,Peștișorul de aur și cele trei dorințe”. În cadrul acestui proiect copiii au învățat să-și comunice emoțiile, au prins curaj și ne-au împărtășit și nouă dorințele lor.
Cărțile citite au fost prezentate în jurnalul lecturilor de vacanță.
Baloanele cu mesaje pe ele reprezentând starea emoțională a copiilor din timpul proiectului au fost recuperate cu ochii închiși, în jocul ,,Caută acul în carul cu fân”.
La final au primit diplome, o masă festivă și au făcut un tur al galeriei.