vineri, 24 septembrie 2021

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ALFABETIZĂRII

,,CU A,B,C CÂȘTIGI LUMEA !” 


                                               ,,ODATĂ CE VEȚI  ÎNVĂȚA SĂ CITIȚI, VEȚI FI                                                                                   PENTRU  TOTDEAUNA LIBERI !”







    În fiecare an, începând cu anul 1966, pe data de 8 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Alfabetizării.
    Este un eveniment care nu trebuie trecut cu vederea, deoarece, așa verificăm, felicităm sau tragem un semnal de alarmă, după caz, asupra gradului de alfabetizare în lume, care conform definiției înseamnă, procesul de instruire a unor persoane cu scopul obținerii capacității de a scrie și de a citi.
 Odată cu începutul anului școlar, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești și elevii Școlii Profesionale Căzănești au marcat acest eveniment printr-o serie de activități antrenante. 
      Aici amintesc: 
                 - discuții libere despre alfabetizare, alfabet, litere, cuvinte, propoziții și cum ajută ele la transmiterea mesajelor în timp și spațiu;
                   - rezolvarea de fișe folosind ca metodă didactică problematizarea;
        - informarea elevilor asupra numărului mare de analfabeți la nivel mondial și repercursiunile acestui fapt: lipsa locurilor de muncă, lipsa unui adăpost, sărăcie, foamete, lipsa medicamentelor;
              - vizionarea unui filmuleț despre oamenii care nu au acces la educație și consecințele acestui lucru, care i-a emoționat pe cei mici și care i-a făcut să conștientizeze cât sunt de bogați în comparație cu alții.
               - informarea elevilor asupra faptului că astăzi în vreme de pandemie am văzut că nu este suficient să știm să scriem și să citim, ci trebuie să știm să folosim și telefonul mobil și calculatorul. Nu ști să scrii, nu ști să citești, nu poți utiliza calculatorul, rezultatul este următorul: ești absent la oră, nu poți continua procesul de alfabetizare iar dacă această stare persistă poți deveni analfabet;
                 - vizionarea unui filmuleț distractiv despre alfabet;
                 - lecturarea unui text la prima vedere;
                 - realizarea unor fișe cu transcrierea unui text, verificând astfel ce și-au însușit.






























    Pe parcursul activității elevii au fost îndemnați în repetate rânduri să frecventeze și să trateze cu mai multă responsabilitate școala pentru a avea un viitor mai bun și mai împlinit.
    De asemeni au fost rugați să-i atragă spre școală și pe ceilalți copii din comunitate care din anumite motive nu vin.
    Au primit ecusoane specifice activității la care au participat iar la finalul activității copiii au primit ecusoane cu mesaje ,,Ai scris foarte îngrijit!” și ,,Citești foarte bine!”
   A fost o activitate interactivă, copiii făcând față cu brio avalanșelor de întrebări.
    Alfabetizarea este o parte integrantă a educației și învățării pe tot parcursul vieții. prin urmare, alfabetizarea este esențială pentru o recuperare centrată pe om în urma crizei generate de pandemia COVID-19