luni, 20 februarie 2023

 GRIGORE ALEXANDRESCU

,,CREATOR DE FABULE!”



,, CU CÂT ARTA ESTE MAI FRUMOASĂ, CU ATÂT ESTE MAI ANEVOIE!”




    Anul acesta s-au împlinit 213 ani de la nașterea ultimului fabulist român, Grigore Alexandrescu. A scris circa 40 de fabule, în care adevărul este mascat din cauza cenzurii autorităților.

    Dovedind o inteligență deosebită și o memorie extraordinară, îi revine meritul de a fi consacrat în literatură română, specii literare ca epistola, meditația și satira.

    Fabulele sale deși sunt scrise în urmă cu peste 150 de ani sunt de mare actualitate, arătând că generațiile se schimbă dar năravurile  rămân.

    Pentru a-l comemora și a face cunoscut generațiilor mici opera sa, am invitat în bibliotecă  clasa I de la Școala Profesională Căzănești coordonată de doamna învățătoare Vișan Rada.



    În deschiderea activității am evocat viața și activitatea acestuia, apoi am citit fabulele ,,Castorul și alte lighionii”, ,,Câinele și cățelul”,  ,,Boul și vițelul”. Am discutat pe seama acestora și i-am condus pe copii astfel încât să descopere singuri morala fabulei.












    Ca activitate practică, au completat o fișă de activitate pe seama fabulei ,,Câinele și cățelul”, au desenat personajul pozitiv din fabulă, au realizat un rebus în urma căruia au descoperit elementul surpriză și au identificat dintr-o mulțime de imagini, animalele prezente în fabulele mai sus amintite. Pentru activitate am pregătit și o expoziție de cărți din opera marelui fabulist.





















miercuri, 1 februarie 2023

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ 2023

,,O CARTE, UN GLAS, MULTE URECHI!”



,,Nu te întreba cât costă o carte. Întreabă-te cât te costă dacă nu o citești.”
                                                              Jim Rohn




    În fiecare an, în luna februarie sărbătorim cu drag, Ziua Internațională a Cititului Împreună alături de elevii Școlii Profesionale Căzănești.

    Anul acesta elevii clasei a a IV - a, însoțiți de doamna învățătoare Radu Dorina au citit elevilor de la clasa pregătitoare pregătiți de doamna învățătoare Dkhili Andra. Activitatea s-a desfășurat în cadrul școlii. Ne-am dorit de data aceasta să meargă cartea la copii, să le arătăm, la figurat bineînțeles, dorința cărților de a fi răsfoite și citite.

    Tema de anul acesta a fost: ,,O carte, un glas, multe urechi!”. Întâmplător sau nu cărțile pregătite pentru copii s-au încadrat foarte bine în temă din punct de vedere al conținutului. Cărțile pregătite pentru ei au fost: ,,Cartea fără poveste”, ,,Cartea căreia nu-i plăceau copiii”, ,,Un pui de vulpe rătăcit”, ,,Te iubim, Oscar!”, ,,Oscar nu doarme acasă”, ,,Cele mai frumoase povești în versuri”, ,,Povești călătoare” și multe altele.

    Elevii clasei a IV - a, au creat povești pe care le-au citit în timpul acestei activități fiind răsplătiți de colegii mai mici cu multe aplauze. 



















    Ca să vă convingeți că nu am exagerat, vă invit să împrumutați primele trei cărți în care o să vedeți că există: o carte, un glas și multe urechi care ascultă.

    Copiii au fost foarte entuziasmați, au ascultat, au pus întrebări, au presupus, au răspuns la întrebări, au aplaudat. Pot spune chiar că au călătorit pe alte meleaguri folosindu-și imaginația, intrând în miezul acțiunii.

    Prin citit ne îmbogățim vocabularul, ne concentrăm atenția, ne dezvoltăm sentimentele de curaj și empatie.












    La sfârșitul activității am avut o surpriză pentru copii: ,,eugenia cu răvaș”. Copiii au primit câte o eugenie cu un bilețel pe care era scris o întrebare. Ei s-au amuzat răspunzând la întrebări dar au aflat și lucruri noi unii despre alții.








    Pe parcursul activității copiii au primit ecusoane și au răsfoit cărțile din mica expoziție.


                        ,,Lectura ne oferă destinații unde putem merge 

                   chiar dacă trebuie să rămânem acolo unde suntem.”

                                                               Mason Cooley