luni, 3 aprilie 2023

 ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII PENTRU COPII ȘI TINERET

,,ÎN LUMEA CĂRȚILOR, TOTUL ESTE PERMIS!”





    Începând din anul 1967, la inițiativa Statelor Unite ale Americii, s-a stabilit o zi în care să promovăm cartea pentru copii și tineret. Astfel, sărbătorim în fiecare an Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, cu scopul de a insufla copiilor dragostea pentru citit și pentru a canaliza atenția către cărțile de acest gen.

    Această zi nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua în care s-a născut  marele povestitor danez, Hans Christian Andersen care, încă din anii 1800 ne bucură cu poveștile sale.

    Pentru a marca acest eveniment și pentru a ne duce misiunea la capăt, am invitat în Biblioteca ,,Ion Creangă”, elevii clasei a V - a, de la Școala Profesională Căzănești, coordonați de doamna profesor de limba română Neagu Nicoleta, unde am desfășurat activitatea cu tema: ,,În lumea cărților, totul este permis!”.

    Activitățile au fost diverse și interactive. Astfel, au aflat informații despre acest eveniment, le-am prezentat noutățile editoriale, au aflat de ce au nevoie ca să scrie o carte, cum poate ajunge cartea la cititori, cum își aleg cititorii o carte, au ascultat o poveste scrisă în versuri, au completat un test de cultură literară, au dat câteva detalii despre o poveste iar ceilalți ghiceau povestea, au scris finalul unei povești și bucuria a fost că doi copii au scris finalul corect ca în carte, au recunoscut câteva povești după imagini, apoi au asociat câteva elemente din povești cu povestea ,,mamă”.








    A fost o activitate complexă prin care copiii și-au fixat noțiuni sau au aflat informații noi.

    Încercăm prin aceste activități să-i facem pe copii să înțeleagă care este rolul școlii si al altor instituții de cultură în formarea lor. Astfel, îi învățăm să se organizeze, să comunice, să fie disciplinați, să fie atenți la detalii, să fie spontani, să-și exprime liber opiniile, să fie creativi, să se încadreze într-un anumit interval de timp și ce este cel mai important să se respecte atât pe ei cât și pe îndrumători.















      La finalul activități copiii au primit ca de fiecare dată dulciuri.

      Învățați copiii să citească și să iubească cărțile, pentru că pot afla lucruri minunate în paginile lor!

      ,, Ai fost și ești prietenul meu. Iar asta e mai mult decât destul. Mi-am țesut pânzele pentru tine fiindcă îmi ești drag. (...)Poate că, ajutându-te pe tine, n-am încercat decât să dau vieții mele un sens puțin - puțin mai înalt. Nu-i viață care să n-aibă nevoie de așa ceva, măcar un pic.”

                                       ,,Pânza Charlottei” - de E.B.White