vineri, 26 mai 2023

 25 MAI 2023

ZIUA EROILOR


    Joi, 25 Mai 2023, în ziua marelui praznic al Înălțării Domnului, când se comemorează și eroii neamului care au căzut pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei, după Sfânta Liturghie oficiată la cele două biserici din localitate, s-a săvârșit slujba de pomenire a eroilor neamului la monumentul din centrul localității și la troița din curtea bisericii ridicată în cinstea eroilor din localitatea Căzănești.

    După slujba de pomenire s-au depus coroane de flori de către domnul Primar Traian Stelian și doamna Viceprimar Andronache Viorica.

    Slujba de pomenire a eroilor a fost oficiată în prezența oficialităților locale, a cetățenilor din comunitate și a unui grup de cadre didactice și elevi de la Școala Profesională Căzănești,  care au susținut un emoționant moment artistic de poezii și cântece patriotice.

    La finalul ceremoniei s-au împărțit pachete și colivă tuturor celor prezenți.

    Veșnica pomenire eroilor noștri!

















vineri, 5 mai 2023

 ZIUA NAȚIONALĂ A INIMII

,,PROTEJEAZĂ-ȚI INIMA, INFORMÂNDU-TE!”

    

    ,,Promite-i inimii tale o viață sănătoasă!”. O promisiune pe care nu ai voie să o treci cu vederea, te va ajuta să-ți menții inima sănătoasă.

      În urma unor studii făcute de Federația Mondială a Inimii, care au arătat că bolile cardiovasculare constituie principala cauză a mortalității pe întregul glob, începând din anul 1996, în România se sărbătorește Ziua Națională a Inimii.

   Ziua Națională a Inimii, are scopul de a crește gradul de conștientizare a factorilor de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare și să determine o schimbare în atitudinea oamenilor față de problema  adoptării unui stil de viață sănătos.

     Folosindu-mă de cărțile din domeniul medical aflate pe rafturile bibliotecii și profitând de faptul că orașul Căzănești are asigurată asistența medicală comunitară de două asistente medicale comunitare cu studii de specialitate, am invitat elevii clasei a IV - a de la Școala Profesională Căzănești, coordonați de doamna învățătoare Radu Dorina, pentru a desfășura o frumoasă și interesantă activitate extrașcolară.


    Activitatea a debutat cu prezentarea doamnei bibliotecar, cu privire la importanța și scopul acestei sărbători, a factorilor de risc ce duc la apariția bolilor de inimă și anume fumatul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, a sfaturilor primite de la specialiști, aici amintind: - menținerea unei greutăți cât mai apropiată de normal;

                 - evitarea fumatului;

               - limitarea consumului de alimente procesate și slabe în nutrienți (prăjituri, chipsuri);

               - consumul alimentelor cu conținut ridicat de fibră și nutrienți (legume, fructe);

                - reducerea consumului de grăsime animală;

                - folosirea grăsimilor din nuci și semințe;

                - exerciții fizice în mod regulat;

                - evitarea stresului;

                - vizite mai dese la medic.

    Apoi doamnele asistente medicale au prezentat inima din punct de vedere medical, amintind elemente de anatomie:

                - Ce este inima?

                - Structura inimii

                - Secțiune longitudinală prin inimă (imagine)

                - Funcționarea inimii

    De asemeni le-au prezentat copiilor modul cum putem preveni bolile cardiovasculare, cum putem recunoaște infarctul miocardic de alte boli ale inimii și ce alimente trebuie să consumăm pentru a avea o inimă și un organism sănătos.











    Ca activitate practică și relaxantă, copiii au primit inimi colorate din material gumat, pe care le-au înfrumusețat prin diverse tehnici: pictură, cusut, quiling și croșetat. 











    Cu aceste inimi au umplut o inimă mare conturată anterior. Aceste inimi divers colorate nu au fost altceva decât emoțiile prin care trec oamenii pe parcursul unei vieți și care se simt la nivelul inimii. Galben - bucurie și energie

Roșu - iubire și furie

Mov - creativitate și puterea minții

Verde - viață, echilibru, armonie

Albastru - calm, încredere

Portocaliu - distracție, căldură

Roz - inocență, feminitate

    Intenționat am omis o culoare. Cea a tristeții, a perioadelor grele din viața unui om. Consider că respectând informațiile primite azi, această culoare nu își are rostul pe harta inimii noastre.

,,PROMITE-I INIMII TALE O VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ!”