joi, 15 iunie 2023

 VASILE ALECSANDRI

,,POETUL PASTELURILOR”

,, Cartea face pe om, om!”

    Miercuri, 14 Iunie 2023, am desfășurat alături de elevii clasei a IV - a de la Școala Profesională Căzănești, ultima activitate din anul școlar 2022 - 2023.

    Activitatea a fost dedicată poetului Vasile Alecsandri, considerat cel mai mare poet până la Eminescu. Supranumit ,,poetul pastelurilor”, la împlinirea a 205 ani de la nașterea sa, am evocat viața și activitatea poetului și am citit alături de copii pastelurile cele mai cunoscute, aici amintind: ,,Oaspeții primăverii”, ,,Serile la Mircești”, ,,Sfârșit de toamnă”, ,,Iarna”, ,,Sania”, ,,La gura sobei”,,,Sămănătorii”, ,,Concertul în luncă”.

    Pastelul este specia lirică descriptivă în versuri în care sunt înfățișate un tablou din natură, o priveliște, un fenomen al naturii, aspecte din viața plantelor sau a animalelor, în strânsă legătură cu care autorul își exprimă și propriile sentimente. Pastelul este cunoscut sub această formă numai în literatura română, creat și dus la celebritate de Alecsandri însuși, într-un ciclu de versuri care i-a dat numele ,,Pasteluri”.

    În partea a doua a activității copiii au desenat cadre din natură prezentate în pastelurile poetului.

























,,Limba este cartea de noblețe a unui neam!”

marți, 6 iunie 2023

 ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI

1 IUNIE 2023

,,NU UITA SĂ FI COPIL!”


ZÂMBEȘTE! ÎNDRĂZNEȘTE! VISEAZĂ!


    An de an, Primăria Orașului Căzănești, sărbătorește copiii din localitate oferindu-le în dar de Ziua Internațională a Copilului un spectacol pentru copii cu numeroase activități: jocuri interactive, muzică, dans, mișcare, karaoke, face painting, amprenta mâinilor și multe altele.

    Sub deviza ,,Nu uita să fi copil!”, copiii alături de părinți au fost invitați să lase deoparte orice activitate și să participe la această sărbătoare a lor, a copiilor de toate vârstele.

    Cum lucru bun se face în echipă, la eveniment s-a alăturat și Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești amenajând tematic parcul din centrul localității, realizând cadru de poveste cu personaje din cărțile citite.

   



















,,Sufletul se vindecă atunci când ești în preajma copiilor.”

                                               Feodor Dostoievski