luni, 18 noiembrie 2024

 DOCUMENTARE LA BIBLIOTECĂ

,,ȘCOALA NOASTRĂ”



    Joi, 14 noiembrie 2024, în cadrul Bibliotecii ,,Ion Creangă” Căzănești, s-a desfășurat activitatea de proiecție a unui film documentar, folosit ca material didactic. 

    Această proiecție face parte din proiectul ,,Documentare la bibliotecă - educație media prin film documentar”, organizat de Asociația One World România. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, aria tematică: Educație prin Cultură.

    Înființată în anul 2009, Asociația One World România, organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție.

    Parteneri în acest proiect: Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană ,,Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Biblioteca Județeană ,,Ștefan Bănulescu” Ialomița, Biblioteca Județeană ,,G.T. Kirileanu” Neamț, Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman.

    Introducerea filmului documentar în spațiile bibliotecilor, se face cu scopul de a fi folosit ca instrument de dezbatere pe teme precum drepturile omului, incluziune, diversitate și toleranță, precum și pentru promovarea gândirii critice și dezvoltarea competențelor media. Cu alte cuvinte rolul filmului documentar este acela de a prezenta situații reale și de a găsi rezolvare la problemele identificate.

    La prima activitate de acest gen din biblioteca noastră, am ales filmul documentar intitulat ,,Școala noastră”. Este un film documentar, în care trei copii romi dintr-un orășel din Transilvania participă la un proiect  de desegregare a școlii locale și de integrare a elevilor de etnie romă în școală, luptând împotriva indiferenței, a tradițiilor și a intoleranței cu umor, optimism și tupeu. Filmul a fost realizat în anul 2011, în regia Mona Nicoară și Miruna Coca Cozma, a fost premiat cu premiile Sterling (2011) și Graine de Cinephage (2012).

    Nu întâmplător am făcut această alegere. Suntem o localitate cu aproximativ 3200 de locuitori. Dintre aceștia, un procent mare de 20%, sunt de etnie romă. Un număr din ce în ce mai mare de copii înscriși la școală, trebuie ajutați să își continue școala, să conștientizeze rolul școlii în viața lor.

    Cum rolul filmului documentar este acela de a prezenta situații, de a ne identifica cu aceste stări și de a găsi rezolvare la problemele identificate, am avut invitați pe măsură, care au dezbătut și au încercat să găsească explicații, rezolvări și chiar să schimbe mentalități. Au răspuns invitației doamna Primar, doamna Director, cadre didactice, funcționar public - expert pe probleme cu romi din cadrul Primăriei Căzănești, părinți și copii.

    De asemenea, am avut onoarea de a avea în mijlocul nostru pe domnul Marian Daragiu - Subsecretar de Stat în Ministerul Educației, care a vorbit cu toți cei prezenți și le-a explicat că în acest proces de integrare trebuie luptat pe mai multe fronturi - copii, părinți, cadre didactice și oficialități locale.

    Un alt factor menționat de domnul Subsecretar de Stat, este cel uman. Oamenii trebuie să înțeleagă că, trebuie să renunțăm la prejudecăți, trebuie să empatizăm cu aproapele nostru, trebuie să sugerăm nu să impunem, pentru a avea rezultatul scontat, pentru a schimba mentalități.

    Copiii au fost îndemnați să meargă la școală, să încerce să-și depășească condiția, să tindă spre idealuri înalte.
























 

joi, 7 noiembrie 2024

 ȘTEFAN OCTAVIAN IOSIF


    O nouă activitate culturală în biblioteca noastră! De data aceasta, ne-am concentrat atenția asupra poetului Ștefan Octavian Iosif, un poet iubit și studiat atât de copii cât și de adulți.

    Deși a trăit doar 38 de ani, activitatea sa culturală a fost însemnată. Copilăria ne-a fost animată de poeziile sale: ,,Bunica”, ,,Cântec sfânt”, ,,Cântec de primăvară - Înfloresc grădinile”.

    Alături de elevii clasei a III - a A, însoțiți de doamna învățătoare Pocotilă Ștefănița, am evocat viața și activitatea poetului, am făcut analiză pe textele mai sus menționate și am cântat.

    Prin aceste activități încercăm să ținem copiii aproape de Bibliotecă, să le insuflăm dragostea pentru lectură, să comemorăm scriitori și nu numai, să facem cunoscute publicului larg, operele scriitorilor.
















 





joi, 31 octombrie 2024

 O VIZITĂ PENTRU SUFLET!

PICTURĂ ȘI ARTĂ POPULARĂ



    Joi, 31 octombrie, am poposit cu elevii care au participat la activitățile de pictură, din timpul vacanței de vară, în atelierul doamnei Paula Tudor - artist plastic și al domnului Tudor Manciulea - meșter popular.

    La primii pași făcuți în atelier, am intrat într-o lume a satului românesc de altădată. De ce spun asta? Pentru că zeci, sute de produse, realizate din lemn, ne spuneau câte o poveste. Am simțit cum lemnul, prin mâinile iscusite ale domnului Tudor Manciulea, a prins viață. Am văzut că lemnul cât ar fi de vechi, cât ar fi de deteriorat, dacă pui suflet, dacă îi arăți că-l prețuiești, se șlefuiește ,,singur”.

    Prețuiți lemnul! Păstrați tradiția! Înconjurați-vă de obiecte care respiră, pentru a vă menține tineri și sănătoși!

    Cu cât înaintam în atelier, am pătruns ușor-ușor, spre alt univers. Un Univers al picturii, plin de culoare, de trăiri, de sublim.

    Operele doamnei Paula Tudor sunt de o valoare incomensurabilă. Sunt atât de fin lucrate, încât cu greu îți dai seama  că sunt realizate de mâna unui om. Indiferent că sunt pictate pe pânză, pe sticlă sau pe lemn, mesajul transmis este același. Culorile se îmbină, se sprijină, se pun în valoare una pe alta.

    Parafrazând pe doamna Paula Tudor: ,,se spune că pictura trebuie să sugereze, nu să descrie”, vă invit să pătrundeți în această lume, să vă imaginați și să vă regăsiți în tablourile dumneaei!

    Ne-am simțit onorați că am cunoscut doi oameni minunați, care pe cât sunt de mari, pe atât sunt de modești. Ne-am simțit în atelierul, în casa dumnealor, ca la mama acasă! Ne-au primit și ne-au explicat cu atâta căldură din tainele meseriei, încât cu greu ne-am luat rămas bun.

    Am dorit ca prin această vizită, să le arătăm copiilor care sunt valorile, spre ce idealuri trebuie să țintească, să-și propună și vor reuși!

    Îndrăzniți! Ușa atelierului este deschisă! Fiecare obiect își așteaptă stăpânul.