luni, 12 februarie 2024

 OTILIA CAZIMIR

,,POETA SUFLETELOR SIMPLE!”


     O altfel de activitate! La comemorarea a 130 de ani de la nașterea poetei Otilia Cazimir, toți elevii care au pășit în bibliotecă, au aflat informații despre viața și activitatea profesională a acesteia.

       Supranumită ,,poeta sufletelor simple”, fire singuratică, Otilia Cazimir, pe numele real Alexandra Gavrilescu, nu avea prieteni și deseori prefera să stea retrasă, să cânte sau să contemple natura.

        Copila cu privire întunecată și mereu visătoare, a început să-și așterne gândurile pe hârtie, ajungând să scrie în jur de 60 de volume de poezii.

        Fiecare copil care a poposit în bibliotecă, a primit câte o poezie frumos ilustrată. Am ales să o comemorăm tocmai din acest motiv, pentru că vorbește despre copii, despre natură, despre tot ce ne înconjoară și ne fac copilăria mai frumoasă.
























vineri, 9 februarie 2024

 ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ

,,O PAGINĂ CITITĂ-N DOI, FACE UNIVERSUL MAI VIOI!”


                    ,,Vrei să ai copiii inteligenți? Citește-le povești! Vrei să ai copiii și mai inteligenți? Citește-le și mai multe povești!”

                                                        (metoda lui Albert Einstein)


    Ziua Internațională a Cititului Împreună s-a sărbătorit anul acesta pe 7 februarie. Este o zi în care se sărbătorește oportunitatea de a citi cu voce tare, împreună. 

    Copiii și adulții sunt încurajați să ia o carte, să găsească mediul ambiant și să citească. Această zi ne amintește de puterea cuvintelor și a poveștilor. 

    Cu această ocazie mi-am propus să cultiv pasiuni și interesul pentru carte.  Am invitat la o sesiune de lectură elevii clasei a III - a A de la Școala Primară Căzănești, însoțiți de doamna învățătoare Pocotilă Ștefănița.

    Împreună am citit poveștile: ,,Un dar pentru mama”, ,,Cel mai puternic”, ,,Te iubim Oscar”. Apoi am realizat pentru fiecare în parte, câte o fișă de lectură.

    Citind cu voce tare, ne dezvoltăm atenția, empatia, gândirea critică și imaginația. O persoană obișnuită să citească din copilărie, gândește mai eficient, dobândește cunoștințe noi, ia decizii corecte, indiferent de presiunea emoțiilor.

    Cititul cu voce tare este benefic și adulților. Timpul petrecut împreună, este unul de calitate, promovându-se astfel legăturile și întărind relațiile între oameni.

    La sfârșitul activității ne-am relaxat, intonând cântece ale copilăriei.