luni, 25 martie 2024

 ANA BLANDIANA

,,EU SCRIU, TU SCRII, EL, EA SCRIE!”


,,Copilăria-i o poveste

Ce te cuprinde și apoi te lasă

Ajungi bătrân și zici c-a fost frumoasă

A fost atunci, azi nu mai este.


Învață să-ți trăiești copilăria

Căci ea se duce așa rapid,

De n-ai să poți să zici c-a fost frumoasă,

Când s-a pierdut în infinit.”

                                                           ( Copilărie - Ana Blandiana)



    Luni, 25 Martie 2024, la ceas aniversar, am sărbătorit-o pe scriitoarea Ana Blandiana. Fire ambițioasă, luptătoare, a militat pentru drepturile omului și promovarea dreptății. Este important pentru elevi să  învețe despre autorii români, în special despre cei care au luptat pentru această cauză.

      Scriitoarea s-a născut la 25 Martie 1942, la Timișoara. Numele real Otilia Valeria Rusan. Ana Blandiana este un pseudonim, care vine de la numele localității unde s-a născut mama sa, satul Blandiana, județul Alba. Alegerea pseudonimului a fost o consecință a șicanelor regimului comunist.

       Opera sa a fost interzisă în timpul regimului comunist. Poeziile sale au fost atât de plăcute cititorilor, încât au fost scrise de mână și traduse în multe limbi străine.

      Primele sale poeme au fost centrate pe bucuria de a descoperi lumea.

    Studiul scriitorilor români, care au promovat drepturile și libertățile omului, îmbogățesc cultura literară a elevilor și îi ajută să devină oameni informați și activi în societate.

     Pentru a marca acest eveniment, am desfășurat o frumoasă activitate culturală, alături de elevii clasei a II -a B de la Școala Gimnazială Căzănești, coordonați de doamna învățătoare Mirică Zoica. Activitatea s-a desfășurat în școală, în mediul atât de familiar lor.

        După informațiile cu caracter general, după ce au aflat de ce este important să studiem autorii români, am citit împreună cu ei, câteva poezii scrise pentru copii din volumul ,,Întâmplări din grădina mea”. În felul acesta au aflat despre personajul ,, Arpagic”.

      Apoi am rezolvat o fișă de activități, în care și-au etalat toate cunoștințele dobândite până acum.

    Mulțumiți de timpul petrecut împreună, am stabilit o nouă întâlnire în viitorul apropiat.




























    ,,Sunt fericită când reușesc să fiu singură și sufăr câinește când sunt lăsată singură!”

vineri, 1 martie 2024

 ZIUA BIBLIOTECII ,,ION CREANGĂ”

,,ION CREANGĂ - MEDALION LITERAR!”





    ,,A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti”, așa încep mai toate poveștile noastre românești. Și am putea continua astfel: ,,Și de n-ar fi fost genialul povestitor Ion Creangă nici noi n-am fi astfel. Căci noi nu suntem de ieri, de alaltăieri, noi suntem de o seamă cu poveștile  și povestirile sale, iar viața lor este fără de sfârșit”.

    Vineri, 1 Martie 2024, biblioteca noastră s-a dovedit a fi neîncăpătoare, la împlinirea a 187 de ani de la nașterea scriitorului Ion Creangă și a 72 de ani de la înființarea bibliotecii.

    La această dată, toate activitățile le-am desfășurat în semn de omagiu, pentru cel care a fost cel mai mare povestitor al poporului român, a cărui opera este iubită, tradusă și cunoscută în peste 50 de limbi ale lumii.





    Activitățile s-au desfășurat, alături de elevii claselor a II -a și a III - a A, de la Școala Gimnazială Căzănești, îndrumați de cadre didactice devotate acestei meserii, care încearcă și reușesc, să le insufle copiilor dragoste pentru lectură, pentru lumea satului și a copilăriei.

    Avizi de informații noi, mânați de o dorință aprinsă de a se remarca, copiii au participat la o activitate interactivă, în care și-au etalat cu mândrie cunoștințele, portul popular românesc și uniforma, în semn de respect și prețuire pentru această instituție, numită atât de melodios: ȘCOALĂ.

    La activitate ne-au fost alături Domnul Primar, Doamna Viceprimar, Doamna Director a Școlii Gimnaziale Căzănești, colegi din cadrul Primăriei, cadre didactice și părinți.    

    După evocarea vieții și activității scriitorului, am reliefat  importanța operei sale în literatura română.

    Apoi, copiii coordonați de cadrele didactice Vișan Rada și Pocotilă Ștefănița, au desfășurat activitatea sub forma unui medalion literar, în care au punctat toate elementele care îi pun opera în valoare, au citit pe roluri, au intonat cântecul ,,Pupăza”.

    Ajunși la a VI - a ediție a ,,Concursului de creație literară - Ion Creangă”, copiii au dat citire propriilor creații, pentru care au fost aplaudați, apreciați și răsplătiți cu cărți și diplome.    

    Pe holul bibliotecii am amenajat o expoziție de carte tematică.