miercuri, 24 aprilie 2024

22 APRILIE 2024 

ZIUA MONDIALĂ A PĂMÂNTULUI


          ,,NU MOȘTENIM PĂMÂNTUL DE LA STRĂBUNII NOȘTRI, CI ÎL ÎMPRUMUTĂM PENTRU COPIII NOȘTRI!”


    În fiecare an, pe data de 22 Aprilie sărbătorim Ziua Pământului, cu scopul de a conștientiza rolul pe care îl are omul în vederea asigurării unui viitor cât mai sigur și cât mai curat.

    Astfel, cu sprijinul Primăriei Orașului Căzănești și cu un grup de elevi harnici ai comunității noastre, am desfășurat o activitate de plantat flori în fața Primăriei, în fața Școlii, lângă Căminul Cultural și pe aleea principală a cimitirului.

    Acțiunea de plantat flori a fost urmată de o activitate de desene pe asfalt, în care fiecare copil a exprimat grafic ce oferă Pământului de ziua lui.

    Mulțumim copiilor dar și părinților, pentru că au înțeles că în ei stă schimbarea și că ei pot fi modele de urmat.





























vineri, 5 aprilie 2024

 ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII PENTRU COPII ȘI TINERET

,, CE UNIVERS! CE FERICIRE!”


    ,,Singurul lucru pe care trebuie să-l știi, este unde se află biblioteca”
                               - Albert Einstein -



    Pe data de 2 Aprilie se sărbătorește în multe țări, în școli, biblioteci și librării, ,,Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret”.

    Această zi nu este aleasă întâmplător. Este ziua de naștere a marelui scriitor danez Hans Christian Andersen, născut la 2 Aprilie 1805.

    După 219 ani, poveștile sale ne încântă, ne introduc în Universul lor, din care avem de fiecare dată ceva de învățat. Din acest considerent, activitatea de anul acesta am numit-o ,,Ce Univers! Ce fericire!”



    Plini de entuziasm, au venit în bibliotecă, elevii clasei a III - a A ai Școlii Gimnaziale Căzănești, coordonați de doamna învățătoare Pocotilă Ștefănița. Alături de ei am desfășurat o serie de activități, având în centru povestirile lui Andersen.  

    Pentru început copiii au citit poveștile ,,Mica Sirenă” și ,,Rățușca cea urâtă”, povestind predând ștafeta, verificând astfel cât au fost de atenți. În continuare activitățile au fost interactive și distractive, copiii răspunzând cu rapiditate, ceea ce denotă că citesc.

    Dintre activitățile desfășurate amintesc: de completat titlul unor povești, de rezolvat un test de cultură literară, de recunoscut poveștile după imagini, de scris finalul unei povești.

      La finalul activității au vizionat desenul animat ,, Grădinarul și familia”. 






































       Cititul unei cărți este cel mai bun mijloc prin care un copil poate să învețe despre lume, pentru că cititul îl ajută pe copil să perceapă lumea din diferite unghiuri. Lectura poate fi un excelent mijloc de îmbunătățire a funcțiilor creierului, ea stimulează activitatea cognitivă și dezvoltă capacitatea de concentrare.
       Lectura le dezvoltă empatia, deoarece experimentează, participă, se identifică cu viața personajelor din cărțile citite. Copilul înțelege mai bine emoțiile, sentimentele, motivațiile personajelor dar și pe ale sale. Fiind concentrat să urmărească aventurile personajelor și informațiile din cartea pe care o citește, copilul uită de stresul și de plictiseala cotidiană.


,, Cel mai bun prieten al meu e cel care-mi dă o carte pe care nu am citit-o încă.”

                                         - Abraham Lincoln, președinte american -