miercuri, 29 decembrie 2010

6 DECEMBRIE -SF.IERARH NICOLAE - HRAMUL BISERICII




    Hramul bisericii este sărbătoarea spirituală a fiecărei localități.Aceasta prilejuiește desfășurarea unor ceremonii religioase cu un fast deosebit.
      In ajun, întreaga suflare participă la slujba de Vecernie și a Litiei( slujbă de sfințire a prinoaselor).
     A doua zi, slujba continuă de obicei în sobor(mai multi preoti) invitati fiind fiii satului precum și credincioși din parohiile învecinate.
      După terminarea slujbei religioase oficiată de cei doi preoți, întreaga comunitate participă la agapa frățească, care pentru prima dată s-a ținut într-un mod civilizat și evlavios la restaurantul ”La umbreluțe” al cărui patron ne-a susținut foarte mult.
     Au fost prezenți alături de enoriași și autoritățile locale, salariații primăriei, poliției și câțiva consilieri locali.


 
         
         

marți, 7 decembrie 2010

1 DECEMBRIE - ZIUA NATIONALA A ROMÂNIEI



   De la 1 Decembrie 1918 - ziua în care s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I - și în timpul de față, fiecare cetățean al României întregite a avut prilej să asculte ori să citească diferite lămuriri cu privire la felul cum s-a înfăptuit Unirea și la temeiurile care îi garantează trăinicia.
    Anul acesta s-au împlinit 92 de ani de la Marea Unire și nu puteam trece cu vederea acest lucru, astfel noi - biblioteca,căminul cultural, școala și primăria am sărbătorit 1 DECEMBRIE - ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI - în mod fastuos.
  Totul s-a desfășurat la monumentul ridicat în cinstea eroilor din fața bisericii.Manifestarea a debutat cu slujba de TE DEUM oficiată de cei doi preoți. Au urmat cuvântările ținute de preotul paroh Popa Adrian, urmat fiind de d-na directoare - profesor de istorie - Ciuperceanu Magda.
         
   
    S-au ascultat cântece de mărire și elogiere a eroilor, s-au recitat și s-au cântat melodii adecvate momentului.Pe fondul muzical s-a depus o coroana în memoria celor căzuți la datorie.
    Au participat autoritățile locale, reprezentanți ai poliției, cadre didactice, elevi și mulți enoriași.