vineri, 8 decembrie 2017






 IN ASTEPTAREA CRACIUNULUI
 



                                                           
 



                  In prag de sarbatori am infrumusetat biblioteca noastra cu un brad impodobit de catre micii cititori.
                  Copiii au participat cu drag la aceasta activitate ascultând frumoase colinde romanesti. Munca le-a fost rasplatita primind cum prevede datina,  bucate dulci.
                  Prin aceasta activitate am incercat sa dam viata Sarbatorilor de Craciun, intr-o atmosfera specifica, pe care copiii o asteapta cu bucurie si emotie. Astfel, toti cei care  vor calca pragul bibliotecii se vor simti ,,acasa''.                           
                                                                








 
 
 
 
 
 
 

luni, 4 decembrie 2017





     1 DECEMBRIE   
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI
 
 



                   La împlinirea a 99 de ani de la Marea Unire, când Transilvania s-a unit cu Romania, cetateni ai orasului Cazanesti in frunte cu oficialitatile locale si preoti, au comemorat aceasta zi prin oficierea unei slujbe religioase  si prin cantece patriotice.
                  Momentul a fost marcat prin sustinerea unor alocutiuni de catre domnul primar Machita Alexandru, care au amintit despre insemnatatea momentului ce a avut loc in data de 1 Decembrie 1918.
                  Evenimentul s-a incheiat printr-un  moment solemn in care s-au depus coroane de flori in memoria eroilor neamului.


                                                           
                                                               




miercuri, 22 noiembrie 2017

          



      ,, PE-UN PICIOR DE PLAI / PE-O GURA DE RAI...''





                     Sub aceasta deviza s-a desfasurat a doua intalnire, cu elevii Liceului Tehnologic Cazanesti, din cadrul proiectului educational ,,Povestea firului de lana''.
                    In aceasta saptamana copiii au primit informatii despre tunsul oilor. Operatiune foarte importanta de care depinde calitatea lanii , integritatea si uniformitatea cojocului.
Elevii au aflat raspunsuri la multe intrebari pe care le aveau, si anume:
                 - ce rase de oi se cresc pe teritoriul Romaniei?
                 - care rasa de oi are firul mai valoros?
                 - de ce se tund oile?
                 - când este perioada optima pentru tunsul oilor?
                 - cu ce se tund oile?
                 - cum se tund oile?
                 - ce se intampla cu lana dupa tuns?
 Copiii au vazut cum arata in realitate o foarfeca pentru tunsul manual  si o masina electrica pentru tunsul electromecanic.
                  Cu speranta ca si-au imbogatit cunostintele cu informatii valoroase, le dam intalnire si luna viitoare, când vom descoperi o alta etapa din prelucrarea lanii.
                 La final copiii au fost rasplatiti cu dulciuri.
 
                                                               













 
 
 
 

luni, 6 noiembrie 2017

   





      IN LUMEA MINUNATA A POVESTILOR LUI MIHAIL SADOVEANU

 
 
,,Sunt carti si carti. Unele sunt destinate pieirii chiar dintru inceput, caci nu-s lumina din  lumina umanitatii. Altele au destinul sa supravietuiasca atat cat va mai fi om traitor sub soare. In acestea se cuprind aspiratiile si idealurile generatiilor, acestea sunt mostenirea noastra cea buna si nepretuita...''
 
                                                               Mihail Sadoveanu
 
 
 



                       La împlinirea a 137 de ani de la nasterea marelui nostru scriitor, Mihail Sadoveanu, elevii clasei a IV-a indrumati de doamna invatatoare Radu Dorina, au pus in scena un fragment din povestea pentru copii ,,Dumbrava minunata''.  Acestia plini de emotie au dat viata  personajelor principale Lizuca si Patrocle.
                     Copiii atat cei implicati in activitate cat si cei invitati au patruns in lumea povestilor si a personajelor magice vizionând filmul ,, Dumbrava minunata''.









 
 
             Mihail Sadoveanu a scris atat pentru copii cat si pentru adulti.  Viata satului romanesc este principala tema a epicii sadoveniene, intrucat ,,taranul roman a fost principalul  meu erou'' marturisea  Sadoveanu intr-un discurs  tinut la Academia Romana.
 Prozatorul a fost supranumit ,,poet al naturii'', deoarece tema naturii se regaseste in toate operele sale.
            Pentru a intari importanta acestui eveniment, biblioteca  a organizat la scoala  o expozitie de carte din opera lui Sadoveanu.
            De asemeni , la biblioteca in aceasta saptamana am amenajat un raft cu cartile scriitorului pentru toti cei interesati de creatia si memoria sa, vom viziona filme inspirate din operele sadoveniene si vom citi îndeosebi cartile acestuia.
 
 

 
              Viata omului fara povesti este searbada si trista. Traim prin ele si cream zi de zi o poveste prin existenta noastra, una mai vesele alta mai trista dupa cum ii este oranduit omului de la  bunul Dumnezeu.
              Va indemn pe toti sa va bucurati de povesti si sa visati!
 


joi, 26 octombrie 2017




                          ,,  POVESTEA FIRULUI DE LANA''
          O POVESTE A IDENTITATII ROMANESTI
                     
 


 
 
                In vremuri demult uitate, lucrul facut de mana omului avea valoarea unei comori. In fiecare sat existau mesteri din mana carora cu migala si dragoste resursele pamantului capatau forma si viata.
Cu timpul lumea s-a emancipat si a renuntat la mestesuguri. Copiii nostri nu au cunostinte despre preocuparile strabunilor lor.
                In acest sens Biblioteca ,,Ion Creanga '' Cazanesti in colaborare cu Liceul Tehnologic din Cazanesti reprezentat de doamna Director Pana Mihaela si domnisoara profesor de Limba Romana Raducanu Viorica au realizat un proiect , numit ,,Povestea firului de lana''.
 Aceast proiect se va desfasura pe o perioada mai lunga de timp si are ca scop încurajarea si promovarea  culturii si artei traditionale.
Astfel, ne vom intalni lunar pentru a descoperi care sunt procedeele traditionale de prelucrare a lanii.
             La prima intalnire cu elevii din clasele V-VII, am reusit si le-am starnit curiozitatea, vorbindu-le despre vechile indeletniciri ale poporului roman, despre fenomenul TRANSHUMANTEI, au aflat povestea firului de lana, au vazut cum arata un razboi de tesut.
              Copiii au primit cu mare bucurie si interes toate informatiile oferite. Au pus intrebari invitatelor noastre , care si-au petrecut copilaria la sat si au stat pe langa bunicile si mamele lor, urmarindu-le îndeletnicirile din timpul iernii, pentru ca atunci puteau tese si tricota, vara fiind ocupati cu  munca campului.
                La final , elevii au spus ca asteapta cu nerabdare urmatoarea intalnire, unde vom vorbi despre primele procedee de prelucrare a lanii.