joi, 26 octombrie 2017




                          ,,  POVESTEA FIRULUI DE LANA''
          O POVESTE A IDENTITATII ROMANESTI
                     
 


 
 
                In vremuri demult uitate, lucrul facut de mana omului avea valoarea unei comori. In fiecare sat existau mesteri din mana carora cu migala si dragoste resursele pamantului capatau forma si viata.
Cu timpul lumea s-a emancipat si a renuntat la mestesuguri. Copiii nostri nu au cunostinte despre preocuparile strabunilor lor.
                In acest sens Biblioteca ,,Ion Creanga '' Cazanesti in colaborare cu Liceul Tehnologic din Cazanesti reprezentat de doamna Director Pana Mihaela si domnisoara profesor de Limba Romana Raducanu Viorica au realizat un proiect , numit ,,Povestea firului de lana''.
 Aceast proiect se va desfasura pe o perioada mai lunga de timp si are ca scop încurajarea si promovarea  culturii si artei traditionale.
Astfel, ne vom intalni lunar pentru a descoperi care sunt procedeele traditionale de prelucrare a lanii.
             La prima intalnire cu elevii din clasele V-VII, am reusit si le-am starnit curiozitatea, vorbindu-le despre vechile indeletniciri ale poporului roman, despre fenomenul TRANSHUMANTEI, au aflat povestea firului de lana, au vazut cum arata un razboi de tesut.
              Copiii au primit cu mare bucurie si interes toate informatiile oferite. Au pus intrebari invitatelor noastre , care si-au petrecut copilaria la sat si au stat pe langa bunicile si mamele lor, urmarindu-le îndeletnicirile din timpul iernii, pentru ca atunci puteau tese si tricota, vara fiind ocupati cu  munca campului.
                La final , elevii au spus ca asteapta cu nerabdare urmatoarea intalnire, unde vom vorbi despre primele procedee de prelucrare a lanii.


                                                           















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu