,,UNIȚI ÎN CUGET ȘI-N SIMȚIRI”
24 IANUARIE 1859
,,De astăzi, voi sunteți stăpâni pe brațele voastre, voi aveți o
părticică de pământ proprietate și moșie a voastră;
de astăzi voi aveți o Patrie de iubit și de apărat.”
Alexandru Ioan Cuza
A devenit un obicei și o datorie față de înaintașii noștrii de a organiza evenimente culturale împreună cu copiii pentru a cinstii memoria celor care au făcut lucruri mărețe pentru Patria noastră: ROMÂNIA.
Aceste evenimente au rolul de a reflecta societatea contemporană. Prin astfel de acțiuni copiii interacționează cu frumosul prin scenetele în care dau viață personajelor, înțeleg lumea din jurul lor și primesc informații pe care ei nu ajung să le cunoască în viața de zi cu zi.
La 24 ianuarie 1859 s-a înfăptuit Mica Unire, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, atunci când cele doua provincii s-au unit într-un singur stat numit Principatele Române Unite.
În timpul domniei , el a făcut din Principatele Române un stat modern prin câteva reforme: reforma agrară, a organizat armata, învățământul primar a devenit obligatoriu și gratuit, țăranii au fost împroprietăriți cu pământ, activitatea judecătorească a fost modernizată.
Este de datoria noastră, să cinstim memoria acestui domnitor, deoarece lui ii datorăm faptul că astăzi toți suntem școlarizați și ce este mai important, gratuit.
La împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române numită și Mica Unire, elevii Liceului Tehnologic Căzănești în parteneriat cu Biblioteca ,,Ion Creangă” au pregătit momente artistice și literare frumoase.
Activitățile culturale s-au desfășurat în ambele locații de învățământ din localitate, atât de elevii școlii primare cât și gimnaziale.
După ce au ascultat imnul Unirii, copiii și invitații au primit informații despre semnificația și importanța acestei zile. Apoi elevii din clasa a VIII - a au participat la un concurs interativ de verificare a cunoștințelor și au ascultat un referat prezentat de o elevă având tema: ,,161 de ani de Unire”.
Copiii de la școala primară din clasele a III - a și a IV - a, coordonați de doamnele învățătoare Mirică Zoica și Radu Dorina, au prezentat un scurt program artistic de cântece și poezii, apoi au pus în scenă un fragment din povestirea ,,Moș Ion Roată și Unirea”.
La finalul activității s-au prins cu toții în hora unirii, de la cel mai mic până la cel mai mare, arătând că numai uniți putem realiza lucruri mari.