luni, 15 februarie 2021

GRIGORE VIERU

,,Poet basarabean cu suflet de român” 




              ,,Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”

    Grigore Vieru a fost un poet român , care s-a născut și a activat în Republica Moldova, devenind un simbol al valorilor și unității românești, fiind strâns legat de ambele maluri ale Prutului. A scris poezii despre mamă, natură, sat, abordând de asemenea valorile și tradițiile românești. a ținut să sensibilizeze caracterul cititorului încercând să facă omul mai bun și mai spiritual. A adus un aport considerabil la dezvoltarea limbii române pe teritoriul de azi al Republicii Moldova. Vieru face parte din grupul celor care au luptat pentru independența țării.
    La împlinirea a 86 de ani de la nașterea ,,poetului basarabean cu suflet de român” Grigore Vieru, elevii Școlii Profesionale Căzănești coordonați de doamnele învățătoare Radu Dorina, Vișan Rada, Mirică Zoica și David Gica, au evocat în sălile de clasă viața și activitatea poetului și au citit poezii din cărțile acestuia , cărți pregătite de doamna bibliotecar și care se regăsesc cu mândrie pe rafturile bibliotecii ,,Ion Creangă”. Copiii au fost încântați atât de versurile scrise cu atâta dragoste pentru ei cât și de ilustrațiile care însoțeau poeziile și care îi introduceau în lumea caldă , frumoasă și fără de păcat a copilăriei.
    Rămas în amintirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului ca poet iubitor de neam, care a slăvit mama în poezia sa și care l-a avut mereu ca model pe Eminescu, Grigore Vieru a avut o intensă activitate dedicată copiilor.

Puișorii

- Pui golași, cum stați în cuiburi
Fără plăpumioare?!
- Ne-nvelim cu ale mamei
Calde aripioare!

- Dar când mama nu-i acasă
Și ploița cerne?
- Ne-nvelim atunci cu frunza
Ramurii materne.

- Dacă n-o să vină mama
Și-o să cadă frunza?
- Cum nu o să vină mama?
Cum să cadă frunza?!


















joi, 11 februarie 2021

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ

10 Februarie 2021 ,,ZICI CU LIPICI - LEGAȚI PRIN CITITUL ÎMPREUNĂ !” 




          În fiecare an, în primele zile ale lunii februarie , se sărbătorește la nivel mondial ,,Ziua Internațională a Cititului Împreună”.
     Această zi reamintește importanța lecturării poveștilor cu voce tare. Indiferent de vârstă, cititul cu voce tare implică existența unui grup de persoane, a unei atmosfere calde și luminoase în care ne dezvoltăm limbajul și ne împărtășim emoții.
     Anul acesta, evenimentul s-a desfășurat pe data de 10 februarie. La aceasta activitate au participat alături de bibliotecă, elevii și cadrele didactice de la Școala Profesională Căzănești și Centrul Comunitar Educativ.
     Au fost pregătite din timp alături de partenerii din proiect, cărți, materiale de promovare - mesaje tematice, semne de carte, panouri stradale, ecusoane și diplome.
     Toți elevii și cadrele didactice de la Școala Profesională Căzănești s-au implicat, marcând acest eveniment prin momente de citit împreună în clasă, pe o temă dată sau la alegere. Unii copii au împrumutat cărți din bibliotecă pe care le-au citit în liniștea și căldura propriului cămin, s-au înregistrat și le-au postat pe grupul de lectură on-line. Toată această activitate a fost acompaniată de cântecul ,,Cărticica mea” care a răsunat pe holurile Școlii Profesionale pe timpul pauzelor.
    Bucuria cititului cu voce tare, împreună a fost mare. Copiii au învățat că așa cum împart aerul pe care-l respiră și pământul pe care calcă, așa pot împărții și împărtășii emoțiile unui astfel de eveniment.
      În bibliotecă pe parcursul a trei zile , activitatea a fost on-line și a constat în înregistrări ale copiilor și ale doamnei bibliotecar citind frumoase povești pentru copii și nu numai.
  Pentru a fi răsplătiții copiii au primit din partea Centrului Comunitar Educativ și al Bibliotecii ,,Ion Creangă”  mesaje personalizate, ecusoane și diplome.
    ,,Trăiască cititul împreună! Trăiască ZICI CU LIPICI - legați prin cititul împreună!”