joi, 24 martie 2022

 ZIUA MONDIALĂ A APEI

,,FIECARE STROP CONTEAZĂ...!”


    Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în lume din 22 decembrie 1992. În țara noastră această zi se sărbătorește din anul 1993.

    Sărbătoarea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea resurselor de apă.

    În acest an sub deviza ,,Fiecare strop contează...!”, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești alături  de elevii clasei a III - a ai Școlii Profesionale Căzănești, coordonați de doamna învățătoare Radu Dorina au participat la o activitate de însușire a unor noțiuni și de conștientizare a rolului pe care îl are apa în viața omului, a plantelor și a animalelor.

    În urma diverselor activități copiii au aflat ce este apa, compoziția apei, stările de agregare sub care se găsește apa în natură, au enumerat activitățile zilnice în care folosim apa, circuitul apei în natură, surse de poluare dar și măsuri luate pentru evitarea poluării apei.

















    Elevii au învățat că apa poate fi utilizată în multe domenii amintind aici: 

            - apa potabilă pentru alimentația populației;

            - în industria alimentară și alte ramuri ale industriei;

            - pentru agrement sau sporturi nautice;

            - pentru salubrizarea localităților;

            - în agricultură pentru irigații;

            - pentru crearea energiei electrice.

       Cum putem păstra apa curată?

            - prin construirea de baraje;

            - epurarea apelor reziduale;

            - construirea de bazine de colectare a deșeurilor;

            - construcția de zone de protecție a apei.

        Micii școlari au aflat că după aer, apa este al doilea element fără de care nu poate exista viață pe pământ. Oamenii pe lângă apă au nevoie de hrană. Hrana poate fi de origine vegetală și animală. Plantele și animalele au nevoie de apă la rândul lor pentru a se dezvolta respectiv a se hrăni. Există un circuit între toate elementele ecosistemului.

        În cadrul activității elevii au participat la un atelier de realizare a unui panou tematic.























           Micii cititori au fost îndemnați să împrumute din cărțile de pe rafturile bibliotecii pentru a-și îmbogăți cunoștințele.

        Copiii au ajuns la concluzia că apa este o resursă epuizabilă și că doar de noi depinde pentru cât timp o vom avea sau cât de pură este.

        Fii responsabil! Fiecare strop contează!




APA

Apa este un izvor

Ce dă viață tuturor.

De la mic până la mare

Toate au nevoie mare.

                   Cristi Burda

marți, 1 martie 2022

ZIUA BIBLIOTECII ,,ION CREANGĂ”!

70 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE

,,SĂ VORBIM DESPRE COPILĂRIE CU 

ION CREANGĂ!” 



    Anul acesta am sărbătorit pe data de 1 Martie,  ziua bibliotecii care poartă numele marelui scriitor român Ion Creangă. De asemenea tot în prima zi a lunii martie am sărbătorit și 70 de ani de la înființarea bibliotecii. Întotdeauna această zi o marcăm alături de elevii Școlii Profesionale Căzănești, care răspund cu promptitudine la toate propunerile noastre de activități.





    Cum toate evenimentele culturale se realizează alături de copii, am numit activitatea de azi ,,Să vorbim despre copilărie cu Ion Creangă!”.
    ,,A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti”, așa încep mai toate poveștile noastre românești. Și am putea continua astfel: ,,Și de n-ar fi fost genialul povestitor Ion Creangă nici noi n-am fi astfel. Căci noi nu suntem de ieri, de alaltăieri, noi suntem de o seamă cu poveștile și povestirile sale, iar viața lor este fără de sfârșit”. 
    ,,Ce-am fi fost noi fără ,,Poveștile” și fără ,,Povestirile” sale fermecătoare, fără opera sa de maturitate ,,Amintiri din copilărie”? Firește am fi fost mai puțin veseli și poate, n-am fi avut curajul să fugim la scăldat, să furăm cireșele vreunei mătuși sau să smântânim oalele bunicilor”.
    La activitatea desfășurată în bibliotecă au fost prezenți elevii clasei pregătitoare, clasa a III -a și clasa a IV -a, coordonați de doamnele învățătoare Mirică Zoica, Radu Dorina și Dkhili Andra.         Clasa a II - a coordonată de doamna învățătoare Pascal Ioana a pregătit un frumos panou tematic și o expoziție de desene inspirate din operele scriitorului.    


    Alături ne-au fost cadrele didactice, domnul primar, doamna viceprimar, doamna director a Școlii Profesionale Căzănești, colegi din primărie.
    După prezentarea vieții, activității și importanței operelor marelui scriitor pentru literatura română, copiii au pus în scenă dramatizările ,,Ursul păcălit de vulpe”, ,,Fata babei și fata moșneagului” și ,,Prostia omenească”.


















    Ajunși la a patra ediție a concursului local de creație literară, elevii au citit creațiile lor și au fost răsplătiți cu diplome și cărți.
    Diplome au primit și cadrele didactice la împlinirea a 70 de ani de la înființarea bibliotecii pentru buna  colaborare și implicare în activitățile bibliotecii.


















    În cadrul bibliotecii am amenajat și o expoziție de carte, din care copiii au putut împrumuta.

,,Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă și nevinovată și drept vorbind, acesta-i adevărul!”