joi, 21 aprilie 2022

 ZIUA PĂMÂNTULUI

,,ASTĂZI E ZIUA MEA...!”


       În fiecare an, pe data de 22 aprilie, se sărbătorește Ziua Pământului, pentru a ne reaminti că planeta Pământ și ecosistemele sale ne oferă condițiile necesare pentru întreținerea vieții.

  În această zi s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător, având scopul de a a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu.

     Din anul 1970, de când a luat ființă această mișcare, numărul țărilor participante a crescut foarte mult.

   Astăzi, Ziua Pământului este recunoscută pe scară largă ca fiind cel mai mare respect din lume și este marcată de peste 1 miliard de oameni în fiecare an ca zi de acțiune pentru a schimba comportamentul uman și a crea schimbări de politici globale, naționale și locale.

  În acest an, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești, Școala Profesională Căzănești și Primăria Orașului Căzănești au marcat acest eveniment prin activități de conștientizare a rolului pe care îl are omul în vederea asigurării unui viitor cât mai sigur și cât mai curat.

      Astfel, sub deviza ,,Astăzi e ziua mea...!”, am inițiat și desfășurat activități de curățenie, de plantat flori și arbori.




     După o scurtă prezentare a importanței și semnificației acestei zile, elevii Școlii Profesionale  coordonați de cadrele didactice , la care s-au alăturat domnul primar, doamna viceprimar și doamna bibliotecar, au plantat arbori și flori pe aleile din fața școlii și din fața primăriei.























    Pentru a se relaxa după munca depusă copiii au desenat pe asfalt, ilustrând bucuria și importanța acestei zile cum au știut ei mai bine. Desene au fost realizate și în cadrul școlii de către cei mai mici elevi. 



















    La finalul activității copiii au spus că a fost cea mai frumoasă zi din viața lor de elevi.






luni, 4 aprilie 2022

 ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII PENTRU COPII ȘI TINERET

,,PE URMELE PERSONAJELOR NECUVÂNTĂTOARE!”



    Pe data de 2 aprilie, se sărbătorește în multe țări, în școli, biblioteci și librării, Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret. Această zi este dedicată marelui scriitor danez Hans Christian Andersen, născut la data de 2 aprilie 1805. Iată că după 217 ani poveștile lui bucură generații și milioane de copii!

    În poveștile lui toate obiectele și animalele prind viată. Din acest motiv am numit activitatea de anul acesta ,,Pe urmele personajelor necuvântătoare!”

    Dornici și plini de entuziasm, au venit în bibliotecă elevii clasei a II - a ai Școlii Profesionale Căzănești, coordonați de doamna învățătoare Pascal Ioana. Alături de ei am realizat o serie de activități având în centru povestirile lui Andersen.





    Pentru început le-am citit copiilor două povești ,,Soldățelul de tinichea” și ,,Prințesa și mazărea”. Copiii au avut misiunea de a povesti predând ștafeta unul altuia, verificând în acest fel cât au fost de atenți.

    Apoi a urmat maratonul de activități: au recunoscut după imagini personajele și poveștile din care fac parte, au răspuns la un test de cultură generală literară,  au completat titlul unor povești, au recunoscut personajul cu cât mai puține amănunte, au găsit cuvintele lipsă din formulele de încheiere ale unor povești.














    Încântați de poveștile ascultate, copiii au fost provocați să fie și ei scriitori pentru zece minute. Le-am citit povestea ,,S-a pierdut un ursuleț” , misiunea lor fiind aceea de a scrie finalul.

    La finalul activității s-au relaxat vizionând  peliculele ,,Cufărul zburător” și ,,Degețica”.

    În tot acest timp elevii claselor pregătitoare, a III - a și a IV - a nu au stat. Folosindu-se de cărțile puse la dispoziție de doamna bibliotecar au citit și povestit pe parcursul unei ore. 



















    Activitățile extrașcolare au un rol foarte important în dezvoltarea  personalității copiilor.

    În urma numeroaselor activități în care am implicat elevii provocându-i să-și exprime părerea, să caute informații, să găsească soluții la anumite probleme, să creeze, am constatat că lectura contribuie la dezvoltarea gândirii, a limbajului și a trăsăturilor de caracter. De asemenea frecvența copiilor în bibliotecă îmi arată o sete de cunoaștere, de informare și de socializare prin participare activă.




    

    


.