luni, 4 aprilie 2022

 ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII PENTRU COPII ȘI TINERET

,,PE URMELE PERSONAJELOR NECUVÂNTĂTOARE!”



    Pe data de 2 aprilie, se sărbătorește în multe țări, în școli, biblioteci și librării, Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret. Această zi este dedicată marelui scriitor danez Hans Christian Andersen, născut la data de 2 aprilie 1805. Iată că după 217 ani poveștile lui bucură generații și milioane de copii!

    În poveștile lui toate obiectele și animalele prind viată. Din acest motiv am numit activitatea de anul acesta ,,Pe urmele personajelor necuvântătoare!”

    Dornici și plini de entuziasm, au venit în bibliotecă elevii clasei a II - a ai Școlii Profesionale Căzănești, coordonați de doamna învățătoare Pascal Ioana. Alături de ei am realizat o serie de activități având în centru povestirile lui Andersen.





    Pentru început le-am citit copiilor două povești ,,Soldățelul de tinichea” și ,,Prințesa și mazărea”. Copiii au avut misiunea de a povesti predând ștafeta unul altuia, verificând în acest fel cât au fost de atenți.

    Apoi a urmat maratonul de activități: au recunoscut după imagini personajele și poveștile din care fac parte, au răspuns la un test de cultură generală literară,  au completat titlul unor povești, au recunoscut personajul cu cât mai puține amănunte, au găsit cuvintele lipsă din formulele de încheiere ale unor povești.














    Încântați de poveștile ascultate, copiii au fost provocați să fie și ei scriitori pentru zece minute. Le-am citit povestea ,,S-a pierdut un ursuleț” , misiunea lor fiind aceea de a scrie finalul.

    La finalul activității s-au relaxat vizionând  peliculele ,,Cufărul zburător” și ,,Degețica”.

    În tot acest timp elevii claselor pregătitoare, a III - a și a IV - a nu au stat. Folosindu-se de cărțile puse la dispoziție de doamna bibliotecar au citit și povestit pe parcursul unei ore. 



















    Activitățile extrașcolare au un rol foarte important în dezvoltarea  personalității copiilor.

    În urma numeroaselor activități în care am implicat elevii provocându-i să-și exprime părerea, să caute informații, să găsească soluții la anumite probleme, să creeze, am constatat că lectura contribuie la dezvoltarea gândirii, a limbajului și a trăsăturilor de caracter. De asemenea frecvența copiilor în bibliotecă îmi arată o sete de cunoaștere, de informare și de socializare prin participare activă.




    

    


.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu