miercuri, 23 noiembrie 2022

 ,,ZIUA SEMNELOR DE PUNCTUAȚIE”



    Semnele de punctuație au rolul de a marca propoziția, frazele, pauzele, intonația și întreruperea șirului vorbirii. Dacă dorim să ne exprimăm corect în scris, este necesar să folosim semnele de punctuație, dar fără a face abuz de ele. Sunt atât de importante în scris, încât s-a stabilit o zi pe an în care semnele de punctuație să fie ,,sărbătorite” prin diferite activități educative, care au rolul de a evidenția necesitatea însușirii rolului acestora.

    Am ales pentru activitate în cadrul bibliotecii, elevii clasei a III - a coordonați de doamna învățătoare Pîrvu Cristina, de la Școala Profesională Căzănești.

    Pe parcursul activității, copiii și-au fixat rolul acestor semne sub forma unui joc, au dat exemple de propoziții și trebuie să mă credeți pe cuvânt că s-au descurcat foarte bine. Felicitări cadrelor didactice!

    De la activitate nu au lipsit fișele de lucru, care sunt așteptate cu nerăbdare de copii pentru că sunt pline de surprize și de multe informații noi.

    























joi, 17 noiembrie 2022

ANDREI MUREȘANU

,,DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!” 


                      ,,Cultura are diferite forme de manifestare. Provocarea este să ambalăm informația istorică pentru a ajunge la tineri.”



    Joi, 17 Noiembrie 2022, am desfășurat în cadrul bibliotecii o activitate culturală dedicată poetului Andrei Mureșanu, de la a cărui naștere s-au împlinit 206 ani.

    Andrei Mureșanu este poet și revoluționar din Transilvania. Cea mai importantă poezie a sa ,,Un răsunet”, a fost scrisă în timpul Revoluției de la 1848. Această poezie a fost recitată sau cântată cu mai multe ocazii, pentru îmbărbătarea românilor de a lupta. Începând din 1848 a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă.

    Cu timpul poeziei ,,Un răsunet” i s-a schimbat titlul în ,,Deșteaptă-te, române!” și a devenit imnul țării noastre după revoluția din decembrie 1989.


    Alături de elevii clasei a IV-a A coordonați de doamna învățătoare Radu Dorina, de la Școala Profesională Căzănești, am evocat viața și activitatea poetului și am dezbătut semnificația titlului ,,Deșteaptă-te, române”!

    Copiii au participat și la câteva activități practice în care și-au descoperit și fixat cunoștințele literare și istorice.

    La sfârșitul activității dorința copiilor a fost să cânte imnul de stat al României.























,,Poezia a fost limba de comunicare între cei apăsați și înfierați 

cu masca sclaviei.”