joi, 17 noiembrie 2022

ANDREI MUREȘANU

,,DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!” 


                      ,,Cultura are diferite forme de manifestare. Provocarea este să ambalăm informația istorică pentru a ajunge la tineri.”



    Joi, 17 Noiembrie 2022, am desfășurat în cadrul bibliotecii o activitate culturală dedicată poetului Andrei Mureșanu, de la a cărui naștere s-au împlinit 206 ani.

    Andrei Mureșanu este poet și revoluționar din Transilvania. Cea mai importantă poezie a sa ,,Un răsunet”, a fost scrisă în timpul Revoluției de la 1848. Această poezie a fost recitată sau cântată cu mai multe ocazii, pentru îmbărbătarea românilor de a lupta. Începând din 1848 a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă.

    Cu timpul poeziei ,,Un răsunet” i s-a schimbat titlul în ,,Deșteaptă-te, române!” și a devenit imnul țării noastre după revoluția din decembrie 1989.


    Alături de elevii clasei a IV-a A coordonați de doamna învățătoare Radu Dorina, de la Școala Profesională Căzănești, am evocat viața și activitatea poetului și am dezbătut semnificația titlului ,,Deșteaptă-te, române”!

    Copiii au participat și la câteva activități practice în care și-au descoperit și fixat cunoștințele literare și istorice.

    La sfârșitul activității dorința copiilor a fost să cânte imnul de stat al României.























,,Poezia a fost limba de comunicare între cei apăsați și înfierați 

cu masca sclaviei.”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu