marți, 31 ianuarie 2023

 ,,CARAGIALE - TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR!”








    S-au împlinit 171 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg al literaturii române, Ion Luca Caragiale. Acesta alături de Mihai Eminescu și Ion Creangă sunt considerați titanii literaturii române.

    Caragiale a urmărit în operele sale ambiția și orgoliul unei lumi care trăiește într-un moment favorabil afirmării.

    Pentru a evoca viața și activitatea scriitorului, am invitat în bibliotecă elevii de la Școala Profesională Căzănești coordonați de doamna învățătoare Mirică Zoica, pentru a desfășura mai multe activități.

    Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a două zile. Pe rând au aflat informații despre scriitor și stilul său de a scrie, au vizionat peliculele ,,D-l Goe” și ,,Vizita”, au răspuns mai multor întrebări, au participat la câteva concursuri fulger, au citit și au desenat. 

    Am pregătit pentru ei, dar nu numai o expoziție de cărți din opera scriitorului.













































































miercuri, 25 ianuarie 2023

 ,,ÎN UNIRE STĂ PUTEREA!”

24 IANUARIE 1859 - 24 IANUARIE 2023
164 DE ANI DE LA MICA UNIRE



        La 164 de ani de la Unirea Principatelor Române numită și Mica Unire, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești în colaborare cu Școala Profesională Căzănești și Primăria Orașului Căzănești, au desfășurat o amplă activitate pentru a marca evenimentul și pentru a transmite generațiilor viitoare toate informațiile și valorile culturale și istorice care aparțin poporului român.

               Visul românilor care erau uniți prin origini, limbă, tradiții și cultură, dar separați politic, i-a făcut să reziste și să lupte pentru realizarea unirii lor. Acest vis a fost împlinit la 24 ianuarie 1859 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domn de către popor atât în Țara Românească cât și în Moldova, realizând Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei, Principate care vor purta numele de România în mod oficial din anul 1862.

                Mihail Kogălniceanu afirma: ,,Unirea este actul energic al întregii națiuni române! Unirea, națiunea a făcut-o!”

                Pentru acest eveniment, în Biblioteca ,,Ion Creangă” au fost prezenți copii, cadre didactice, domnul primar, doamna viceprimar, doamna director a Școlii Profesionale Căzănești, preoți, funcționari din Primărie, părinți, care au ascultat lecția de istorie prezentată de doamna bibliotecar.

















                Apoi au vizionat sceneta ,,Moș Ion Roată și Unirea”, pregătită de elevii claselor a IV - a și a V - a coordonați de doamna învățătoare Dkhili Andra.















                    La finalul activității toți cei prezenți în bibliotecă și toate clasele I - IV, s-au prins în Hora Unirii, au cântat și au dansat arătând că în unire stă puterea și că ,,unde-s doi puterea crește și dușmanul nu sporește”. Toți participanții la activitate au fost serviți cu gogoși calde.