joi, 2 martie 2023

 ,,ION CREANGĂ, MĂRȚIȘOR LITERAR!”




    În prima zi a lunii martie, zi de Mărțișor, am desfășurat o frumoasă activitatea literară dedicată marelui povestitor Ion Creangă, care s-a născut la data de 1 martie 1837 la Humulești.

    Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice ,,Amintiri din copilărie”.

     Deoarece biblioteca noastră poartă numele marelui povestitor, am desfășurat o activitate amplă alături de elevii Școlii profesionale Căzănești și de părintele Paraschiv Sorinel de la Parohia Căzănești II. Alături ne-au fost domnul primar, doamna viceprimar, părinți și cadre didactice.

    În debutul activității am evocat viața și activitatea scriitorului și am evidențiat importanța operei sale în istoria literaturii române.








    Apoi elevii clasei a IV - a A, coordonați de doamna învățătoare Radu Dorina, au participat la un concurs cu întrebări în care și-au etalat cunoștințele literare legate de Creangă și opera sa și au identificat titlurile unor povești și povestiri după fragmente citite la prima vedere.















    Dar nici cei mai mici de la clasa pregătitoare îndrumați de doamna învățătoare Dkhili Andra nu s-au lăsat mai prejos. Aceștia, în ciuda vârstei lor,  ne-au încântat cu interpretarea scenetei ,,Prostia omenească”.












    Surpriza cea mai mare pentru copii, a fost prezența părintelui Paraschiv Sorinel de la Parohia Căzănești II, care a corectat testele copiilor și le-a oferit în dar jucării, organizând o tombolă și dulciuri.















    Pentru participarea la activitate copiii au primit diplome și au răsfoit cărțile pregătite în expoziția tematică.



        

NU LUCREZI, N-AI CE MÂNCA

 

Ar fi un mare păcat

Omul leneș de-ajutat.

Dacă lenea-l stăpânește,

Singur este vinovat.

Cine ziua nu muncește

Doarmă noaptea nemâncat!

Bine-a zis biata furnică

Greierului calicind:

Ai petrecut astă-vară?

Joac-acum, de-i fi putând!

Iar la vara viitoare,

Măi jupâne grieruș,

Fii ca mine strângătoare,

Nu tot trage din arcuș…

Ț-ei deda corpul la lucru,

Lenea nu te-a stăpâni;

Și la iarn-având strânsură,

Lipsa-ți vei îndeplini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu