miercuri, 29 decembrie 2010

6 DECEMBRIE -SF.IERARH NICOLAE - HRAMUL BISERICII




    Hramul bisericii este sărbătoarea spirituală a fiecărei localități.Aceasta prilejuiește desfășurarea unor ceremonii religioase cu un fast deosebit.
      In ajun, întreaga suflare participă la slujba de Vecernie și a Litiei( slujbă de sfințire a prinoaselor).
     A doua zi, slujba continuă de obicei în sobor(mai multi preoti) invitati fiind fiii satului precum și credincioși din parohiile învecinate.
      După terminarea slujbei religioase oficiată de cei doi preoți, întreaga comunitate participă la agapa frățească, care pentru prima dată s-a ținut într-un mod civilizat și evlavios la restaurantul ”La umbreluțe” al cărui patron ne-a susținut foarte mult.
     Au fost prezenți alături de enoriași și autoritățile locale, salariații primăriei, poliției și câțiva consilieri locali.


 
         
         

marți, 7 decembrie 2010

1 DECEMBRIE - ZIUA NATIONALA A ROMÂNIEI



   De la 1 Decembrie 1918 - ziua în care s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I - și în timpul de față, fiecare cetățean al României întregite a avut prilej să asculte ori să citească diferite lămuriri cu privire la felul cum s-a înfăptuit Unirea și la temeiurile care îi garantează trăinicia.
    Anul acesta s-au împlinit 92 de ani de la Marea Unire și nu puteam trece cu vederea acest lucru, astfel noi - biblioteca,căminul cultural, școala și primăria am sărbătorit 1 DECEMBRIE - ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI - în mod fastuos.
  Totul s-a desfășurat la monumentul ridicat în cinstea eroilor din fața bisericii.Manifestarea a debutat cu slujba de TE DEUM oficiată de cei doi preoți. Au urmat cuvântările ținute de preotul paroh Popa Adrian, urmat fiind de d-na directoare - profesor de istorie - Ciuperceanu Magda.
         
   
    S-au ascultat cântece de mărire și elogiere a eroilor, s-au recitat și s-au cântat melodii adecvate momentului.Pe fondul muzical s-a depus o coroana în memoria celor căzuți la datorie.
    Au participat autoritățile locale, reprezentanți ai poliției, cadre didactice, elevi și mulți enoriași.

marți, 9 noiembrie 2010

ANIVERSARE - MIHAIL SADOVEANU




     Vineri 5 noiembrie 2010 ,ora 10,00 la Biblioteca orașului Căzănești a avut loc o manifestare dedicată povestitorului Mihail Sadoveanu la ceas aniversar - împlinirea a 130 de ani de la naștere.
      Elevii claselor a-II-a și a-III-a, pregătiți de doamnele învățătoare Radu Dorina și Mirică Zoica, au prezentat o paradă a Lizucăi din Dumbrava minunată, iar clasa aVI-a, pregătiți de d-ra Raducanu Viorica au lecturat fragmente din Domnu Trandafir.
     Ne-au fost alături elevi, părinți, bunici, cadre didactice, autoritățile locale.








 

joi, 4 noiembrie 2010

Ansamblul Folcloric Drăgaica


     Ansamblul Folcloric Drăgaica a fost înființat în anul 2002 de d-l coregraf Codreanu Stelian, actualul director la Casei de Cultură Căzănești. Susținerea ansamblului este asigurată de Primăria orașului Căzănești. De la înființare și până în prezent Ansamblul a participat și a obținut mai multe premii, din care amintim Trofeul Zărzărică, zărzărea în anul 2004.
     Recent Ansamblul Dragaica a fost invitat la sărbătoarea localității Vâlcănești, județul Prahova, manifestare de la care a venit cu o Diplomă de Merit și cu o scrisoare de mulțumire din partea autorităților acestei localitați.








 

Locaș pentru lumânări

     Având în vedere că Sf.Biserică este monument istoric (1860), iar în anul viitor (2011) - vor începe lucrăările de restaurare a picturii, am considerat ca fiind necesar ridicarea unui locaș pentru aprinderea lumânărilor in afara Sf.Biserici.
     Planul a fost realizat de PC preot paroh Popa Adrian, ajutat fiind de PC preot Petranici Laurențiu.
     Lucrările au fost executate de enoriașii parohiei, iar partea financiară a fost asigurată integral de    d-l Ionescu Cristian - fiu al localității.












 

miercuri, 3 noiembrie 2010

Inaugurare centru CIP


      Luni, 25 octombrie 2010, orele 14,00 la biblioteca orasului Cazanesti a avut loc un eveniment important din viata culturala a localitatii si anume inaugurarea centrului CIP- un nou si gratuit serviciu de biblioteca, apartinand programului Biblionet - Lumea in biblioteca mea.
       La eveniment au participat reprezentanti ai Bibliotecii Judetene: doamna directoare Mihaela Racoviteanu si doamna Alexandru Elena, autoritatile locale, preotul din localitate, colege bibliotecare beneficiare ale aceluiasi program, cadre didactice, elevi, utilizatori din toate categoriile sociale si reprezentanti ai mass-media.
      Pe toata perioada desfasurarii evenimentului, atat oficialitatile cat si utilizatorii au subliniat importanta noului serviciu, precum si bucuria de a fi beneficiari ai acestui program.
      Au fost facute aplicatii cu tehnologia moderna pe care am primit-o.Doamna Ana Popa, bibliotecar, a facut o scurta prezentare a programului Biblionet in Power Point, iar cativa utilizatori elevi au facut aplicatii pe calculator cat si pe video proiector. Numarul participantiilor la eveniment a fost in jur de 45.











 

vineri, 16 iulie 2010

Acces gratuit la Internet la biblioteca cazanesti

Incepand cu luna septembrie 2010 la Biblioteca Cazanesti se va inaugura un nou serviciu pentru utilizatori prin programul BIBLIONET.

VA ASTEPTAM!

Acces gratuit la INTERNET.

joi, 15 iulie 2010

Despre programul Biblionet

      Biblionet este un program de cinci ani care le va facilita românilor accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare şi tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii în comunităţile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi naţionale şi bibliotecile din ţară. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, Biblionet se va concentra pe patru componente principale ale programului:

      FACILITAREA ACCESULUI PUBLIC LA INFORMAŢIE:
Înfiinţarea unei reţele de biblioteci cu calculatoare cu acces public (CAP): Biblionet va sprijini cu precădere acele biblioteci care îşi stabilesc ca prioritate accesul public la informaţie şi demonstrează disponibilitatea de a-şi asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor noi centre cu calculatoare publice şi internet. Deoarece va dota peste 1.500 de biblioteci din România cu calculatoare printr-un proces competitiv de selecţie, Biblionet va facilita accesul gratuit la informaţie pe întreg teritoriul României.

      PREGĂTIREA BIBLIOTECARILOR DIN BIBLIOTECILE PUBLICE:
Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Partenerii Biblionet vor elabora materiale de formare şi vor crea un sistem de pregătire profesională care să îi ajute pe bibliotecari să introducă noi servicii şi să dezvolte inovaţia în sistemul de biblioteci publice. Cursurile de formare îi vor ajuta pe bibliotecari să devină experţi în adaptarea noilor tehnologii la nevoile comunităţilor.

      Cursuri de formare în utilizarea calculatorului pentru bibliotecarii români.
Prin înfiinţarea a 41 de centre de formare în cadrul bibliotecilor judeţene, Biblionet va furniza sistemului de biblioteci publice din România infrastructura şi materialele de curs pentru utilizarea calculatorului, care îi vor ajuta pe bibliotecari să îndrume mai bine utilizatorii bibliotecilor în privinţa calculatoarelor şi Internetului.

      PROMOVAREA VALORII BIBLIOTECILOR PENTRU COMUNITĂŢI:
Parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice (ANBPR). Biblionet va consolida ANBPR, ajutând asociaţia să creeze structuri administrative durabile care să poată răspunde nevoilor în continuă schimbare ale bibliotecilor moderne şi care să ofere în viitor servicii relevante bibliotecarilor din întreaga ţară.

      Asistenţă oferită bibliotecarilor în dezvoltarea şi organizarea de conţinut local, în beneficiul tuturor utilizatorilor bibliotecii. Biblionet va reuni factorii de interes din cadrul instituţiilor guvernamentale şi de la nivel local pentru a organiza un conţinut care să răspundă nevoilor cetăţenilor. În urma unei evaluări a situaţiei de fapt , IREX şi partenerii săi au identificat nevoi specifice de informaţie în domeniul educaţiei, pieţei muncii, sănătăţii, dezvoltării economice şi rurale şi culturii, pentru care în prezent nu există resurse suficiente.

      ASIGURAREA SPRIJINULUI GUVERNAMENTAL:
Implicarea administraţiei în vederea adaptării politicilor publice. Pentru a spori impactul investiţiei în tehnologie pentru bibliotecile publice, partenerii Biblionet vor depune eforturi pentru a promova relevanţa şi importanţa tot mai mare a bibliotecilor în societatea românească actuală şi nevoia de angajare a resurselor corespunzătoare noului rol al bibliotecilor.

      Mai multe informații pe www.biblionet.ro