miercuri, 16 septembrie 2015

ISTORICUL BIBLIOTECII „ION CREANGĂ„- CĂZĂNEȘTI

          Prin anul 1930 ,odată cu creșterea numărului populației și cu dorința acesteia de informare, preoții veniți în mijlocul ei, vor căuta să satisfacă această dorință de cunoaștere.O astfel de situație poate fi întâlnită și în localitatea noastră, unde conform datelor existente, preotul Gheorghe Teodorescu, înființează în anul 1931 o primă bibliotecă eparhială sub denumirea de biblioteca ” Episcopul Gherontie”.
          Fondul de carte al bibliotecii era format din cărți bisericești, procurate de la vechea biserică a satului, din abonamentele și periodicele parohiei care  cuprindeau și cărți de agricultură, zootehnie, medicină și literatură, precum și din donații ale intelectualilor satului.
          Odată cu înființarea Fundațiilor Culturale în anul 1936, biblioteca a intrat în această mișcare culturală. În această perioadă este  remarcată contribuția adusă de învățătorul Grigore  Popescu, fiu al satului, iubitor de cultură și mare orator , ce provenea dintr-o familie de intelectuali. Cu ajutorul său și al celorlalți învățători, biblioteca ajunge să fie cunoscută și frecventată în special de copii, dar și de adulți, reuniți mai ales în zilele cu semnificație deosebită.
          Intre anii 1952-1953, în urma preluări de către comună a unor clădiri  aparținând proprietarilor de moșii, prin contribuția voluntară a locuitorilor, s-a amenajat un așezământ de cultură, în cadrul căruia a funcționat prima sală  a bibliotecii comunale.
          Începând cu anul 1956, biblioteca a funcționat permanent, cu mici întreruperi.Cei ce au  lucrat ca bibliotecari, au fost plătiți cu indemnizație, jumătate de normă și mai târziu cu normă întreagă.
          Voi enumera pe cei ce au  funcționat ca  bibliotecari: Zărnescu Constantin, Dobre Aurelia, Marcu Marin, Neculai Ana - mai târziu Arsu Ana (după căsătorie), Stroe Lica, Ene Maria, Corbu Manda  și Popa Ana - începând cu data de 01 aprilie 1990 și până în prezent.
          Achiziția de documente s-a făcut anual, fondul de carte crescând, astfel încât în acest moment biblioteca dispune de 11255 volume cu o valoare de 40.800 lei - cu mențiunea că deținem  carte din toate domeniile de activitate.
          În afara  colecțiilor pe care le deținem, suntem printre primii care au beneficiat de programul ”BIBLIONET” - ce a fost  implementat încă din octombrie 2010.



























       

PROGRAM DE FUNCȚIONARE

      Programul de funcționare
al bibliotecii ”ION CREANGĂ” - Căzănești:
                 
  •                       LUNI -  JOI    -     8  -  16,30
  •                       VINERI           -     8  -  14,00
  •                       SÂMBĂTĂ ȘI DUMINICĂ  - LIBER

DATE DE CONTACT

       Pentru cei ce sunt interesați de serviciile  oferite de bibliotecă  sau pentru obținerea de informații:
    
        Telefon -  0243264 010
        E-mail   -  biblioteca_cazanesti@yahoo.com

EVENIMENTE CULTURALE

                                      EVENIMENTE   CULTURALE


  Evenimentele culturale desfășurate  în cadrul bibliotecii și în colaborare cu școala și biserica, sunt cele  dedicate  marilor scriitori români și cele   ce se referă la obiceiurile locale.
- 15 ianuarie - Mihai Eminescu;
- 24 ianuarie -Mărturii despre Unire;
- 30 ianuarie - I.L.Caragiale;
- 1 Martie Ziua biblitecii _ ”ION CREANGĂ”.
- 2 aprilie - Ziua Internațională a Cărții pentru Copii;
- 23 aprilie - Ziua Bibliotecarului;
- În luna mai - Ziua Eroilor - dată variabilă;
- Lecturi de vacanță - pe perioada vacanței de vară;
- 5 noiembrie - Mihail Sadoveanu;
- 1 Decembrie - ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI
- 6 Decembrie - Hramul bisericii - Sfântul Ierarh Nicolae;
Și altele mai mici sau mai mari , cu utilizatorii permanenți ai bibliotecii.





SERVICII OFERITE DE BIBLIOTECA ”ION CREANGĂ” CĂZĂNEȘTI

Biblioteca noastră oferă următoarele  servicii:

 - împrumut la domiciliu;
- consultarea colecțiilor în biblioteca - în sala de lectură;
- ludotecă - jocuri și jucării pentru copii;
- utilizarea celor 4 calculatoare - cu acces gratuit la internet;
- scanarea unor documente și listarea la imprimantă - la solicitarea utilizatorului.



       

marți, 15 septembrie 2015

ATESTARE DOCUMENTARĂ - CĂZĂNEȘTI

CĂZĂNEȘTI - IALOMIȚA - ATESTARE DOCUMENTARĂ

    Prima atestare documentară a Căzăneștilor din Ialomița, datează din 31 august 1596, când Mihai Viteazul întărea lui Nica, al doilea vistier, ocina la Urăți(Colelia, mai târziu),în drumul Căzăneștilor. Fosta moșie megieșească, era amintită  ca ajunsă în proprietatea lui Iane zaraf, de la care  cumpărase mănăstirea Căldărușani, la  5 septembrie 1641, când se  făcea  hotărnicirea ei, odată cu Cerveni, de către boieri luați de Socol vel clucer; se făcea atunci precizarea că avea 760 stânjeni.
    La  30 aprilie 1652, voievodul Matei Basarab, poruncea celor doisprezece boieri trimiși de el, toți ialomițeni(Udrea clucer din Rasciori, Vuia Iuzbașa din Hurezi, Drăghici iuzbașa, Necula iuzbasa, Coica spătar și Dragomir portar din Cerveni) să ”aleagă” moșia din Căzănești, cumpărată de la Iane zaraful din București și să o lipească de moșia pe care mănăstirea o avea deja.
    La 14 mai 1652, când  boierii hotarnici găseau 130 stâjeni de moșie la Căzănești, se  făcea precizarea că Iane zaraful cumpărase, mai devreme, acea parte de moșie de la Neagoe logofăt, fiul lui Marco logofăt. La 2 iunie  1652, voievodul împuternicea pe egumenul Varlaam să ia din restul moșiilor lui Iane zaraful, moștenite de fiii săi, pentru că mănăstirea plărise 132 ughi(galbeni) și  se găsiseră doar 130 stânjeni la Căzănești, valorând doar 32 ughi.
     In 1677, hrisovul voievodului Gheorghe Duca, amintea că Dima  slugerul călcase și hotarele moșiei Căzănești a mănăstirii.
      La începutul secolului XIX-lea, moșia Căzănești era proprietatea marilor boieri Văcărești, de la care, mai târziu, a cumpărat-o Gh:Gr. Cantacuzino.


  Bibliografie - Catalogul documentelor Tării Românești din Arhivele Naționale - Vol.VII.