miercuri, 16 septembrie 2015

ISTORICUL BIBLIOTECII „ION CREANGĂ„- CĂZĂNEȘTI

          Prin anul 1930 ,odată cu creșterea numărului populației și cu dorința acesteia de informare, preoții veniți în mijlocul ei, vor căuta să satisfacă această dorință de cunoaștere.O astfel de situație poate fi întâlnită și în localitatea noastră, unde conform datelor existente, preotul Gheorghe Teodorescu, înființează în anul 1931 o primă bibliotecă eparhială sub denumirea de biblioteca ” Episcopul Gherontie”.
          Fondul de carte al bibliotecii era format din cărți bisericești, procurate de la vechea biserică a satului, din abonamentele și periodicele parohiei care  cuprindeau și cărți de agricultură, zootehnie, medicină și literatură, precum și din donații ale intelectualilor satului.
          Odată cu înființarea Fundațiilor Culturale în anul 1936, biblioteca a intrat în această mișcare culturală. În această perioadă este  remarcată contribuția adusă de învățătorul Grigore  Popescu, fiu al satului, iubitor de cultură și mare orator , ce provenea dintr-o familie de intelectuali. Cu ajutorul său și al celorlalți învățători, biblioteca ajunge să fie cunoscută și frecventată în special de copii, dar și de adulți, reuniți mai ales în zilele cu semnificație deosebită.
          Intre anii 1952-1953, în urma preluări de către comună a unor clădiri  aparținând proprietarilor de moșii, prin contribuția voluntară a locuitorilor, s-a amenajat un așezământ de cultură, în cadrul căruia a funcționat prima sală  a bibliotecii comunale.
          Începând cu anul 1956, biblioteca a funcționat permanent, cu mici întreruperi.Cei ce au  lucrat ca bibliotecari, au fost plătiți cu indemnizație, jumătate de normă și mai târziu cu normă întreagă.
          Voi enumera pe cei ce au  funcționat ca  bibliotecari: Zărnescu Constantin, Dobre Aurelia, Marcu Marin, Neculai Ana - mai târziu Arsu Ana (după căsătorie), Stroe Lica, Ene Maria, Corbu Manda  și Popa Ana - începând cu data de 01 aprilie 1990 și până în prezent.
          Achiziția de documente s-a făcut anual, fondul de carte crescând, astfel încât în acest moment biblioteca dispune de 11255 volume cu o valoare de 40.800 lei - cu mențiunea că deținem  carte din toate domeniile de activitate.
          În afara  colecțiilor pe care le deținem, suntem printre primii care au beneficiat de programul ”BIBLIONET” - ce a fost  implementat încă din octombrie 2010.



























       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu