vineri, 23 februarie 2018





                ,,CANTECUL FUSULUI''
 TORSUL LANII - O TRADITIE STRAVECHE
 
,,Lumea din care face parte taranul
roman este bogata in
traditii si obiceiuri''
 
  
          Joi, 22 februarie 2018, in cadrul proiectului educational ,, Povestea firului de lana'' am participat alaturi de elevii Liceului Tehnologic Cazanesti la o sezatoare, avand ca tema ,,Torsul lanii''.
             Dupa cum se stie, satul este locul unde esti mai aproape de cer, de stele, de traditii, mai aproapre  de Dumnezeu si de natura.
           In perioada de iarna când noptile sunt mai lungi si muncile pe camp s-au terminat, in gospodariile oamenilor incep muncile casnice - scarmanatul si torsul lanii. 
          In trecut femeile se adunau la sezatoare unde fiecare isi torcea caierul de lana. Erau momente de relaxare si de socializare. Aici se invatau colinde, se spuneau povesti, intamplari vechi si se depanau amintiri.
          Asa ne-am gandit si noi, sa reînviem un vechi obicei , al sezatorii, in care s-a intalnit tineretea cu batranetea si inocenta cu intelepciunea. 
         La actiunea care s-a desfasurat in biblioteca am avut ca invitate membre ale comunitatii locale, elevii imlicati in proiect, profesori si colegi din primarie.
          Evenimentul a debutat prin prezentarea unui referat in PowerPoint cu informatii legate de necesitatea torsului, ustensilele cu care se realizeaza torsul si tehnica torsului.
Programul a continuat cu o demonstratie de tors facute de femeile invitate. Elevele au incercat pe rand sa deprinda tehnica torsului. Unele au reusit, altele nu, urmând sa mai exerseze acasa alaturi de bunicile lor.
          Asa cum prevede datina la o sezatoare, femeile au cantat, elevele au spus ghicitori, zicatori si proverbe si au servit gogosi calde.
          Pentru toti au fost momente minunate petrecute impreuna. Cu toti am avut de castigat. Copiii au deprins arta torsului iar femeile au avut satisfactia de a-si invata nepoatele ceea ce au invatat la rândul lor de la bunici.
 
                                   ,, De bunica mea mi-e dor.
                                      Torcea lana din fuior.
                                      Firul lung il intindea
                                                   Si pe fus il rasucea.''               
















 

miercuri, 21 februarie 2018




      
       
       PRIMA VIZITA LA BIBLIOTECA




 
              In aceasta saptamana, in cadrul parteneriatului pe care il avem cu Liceul Tehnologic Cazanesti, am primit vizita copiilor de la gradinita din localitate. A fost prima data când micutii nostri , au pasit pragul acestei institutii  de cultura.
             Acestia insotiti de doamna educatoare Marin Elene au desfasurat diverse activitati cultural - educative in cadrul bibliotecii.
 Astfel, ajutati de videoproiector si cartile din biblioteca, copiii au vizionat peliculele ,,Ursul pacalit de vulpe'', ,,Punguta cu doi bani'', ,,Povestea porcului'' si au rasfoit cartile, pe aceeasi tema, aflate pe rafturile bibliotecii.
 
 



 

luni, 12 februarie 2018





                 OTILIA CAZIMIR
 
     ,, POETA SUFLETELOR SIMPLE''
   1894 - 1967
 
 
 
 
 
                 Farmecul copilariei care schimba tristetea in bucurie si raul in bine se regaseste in versurile Otilie Cazimir supranumita ,,poeta sufletelor simple''. Cunoscuta autoare de poezii, ne-a lasat mostenire trairile ei, frumos imbracate in cuvinte, trairile unei fetite care n-a renuntat la joc si joaca.
               Am ales sa o comemoram tocmai din acest motiv, pentru ca vorbeste despre voi copii, despre natura, despre tot ce va inconjoara si va fac copilaria mai frumoasa.
              Elevii claselor a IV-a A si a IV a B coordonati de doamnele invatatoare Radu Dorina si Andronache Viorica au pregatit un frumos program de cantece si poezii.
 











                Activitatea am presarat-o si cu putina joaca, doar am comemorat pe Otilia Cazimir: ,,fetita care nu renunta la joc si joaca''. Astfel copiii s-au intrecut care sa raspunda  la cateva ghicitori ale scriitoarei.
                De asemeni au avut de rezolvat un rebus interactiv, in care au descoperit titlul unei poezii scrisa de Otilia Cazimir.
 








                 
                  Copiii au pregatit si o expozitie de desene inspirate din opera scriitoarei.
                  La final elevii au primit o carte in miniatura cu poeziile Otiliei Cazimir.
 



 



joi, 1 februarie 2018





               ZIUA INTERNATIONALA A CITITULUI IMPREUNA
           PUTEREA SI MAGIA CARTII

                
                   ,,Cartea s-a dovedit a fi una dintre cele mai folositoare,      
versatile si durabile tehnologii din istorie. Usor de transportat si de consultat, cu o mare capacitate de stocare a datelor, a devenit indispensabila.........
Pentru doua milenii omenirea a folosit cartea, in manuscris si in forma ei tiparita, pentru a inregistra, a administra, a se inchina  si a educa''.
 
                                                           citat din ,,Istoria cartilor''
 
             
              La 1 februarie 2018 am sarbatorit ,,Ziua Internationala a  Cititului Impreuna'', alaturi de milioane de oameni din intreaga lume.
              Organizata de Lit World si marcata anual in lume din 2012, ,,Ziua Internationala a Cititului Impreuna'' este un eveniment global la care participa milioane de oameni din peste 100 de tari. In Romania a fost lansata de grupul ,,Citim Impreuna Romania'' in anul 2017.
              Dragostea de lectura si de carti este unul dintre cele mai mari daruri pe care orice adult le poate oferi unui copil. Atunci când citim impreuna cu copiii, schimbam lumea!
             Cititul cu voce tare are beneficii majore mai ales pentru copii, stimulând  atentia, imaginatia si bucuria lecturii pe termen lung.
              Ce inseamna ,,Citim impreuna''? Citim impreuna atunci când una sau mai multe persoane se alatura unei alte persoane care citeste cu voce tare, asculta, privesc, isi imagineaza si se implica in poveste fiecare in felul lui, dar impreuna. Citesc impreuna mame si bebelusi, bunici si nepoti, frati si surori , profesori si elevi.
 





 
              La biblioteca noastra au spus : ,,Da, dorim sa citim impreuna!'' elevii din clasele I - IV ai Scolii Generale Cazanesti.
               Copiii au citit rand pe rand, cu voce tare din literatura pentru copii. Dintre cartile citite amintim: ,, Ce poti face cu doua cuvinte'', ,,Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai'', ,,Basme scurte, dar hazlii, bune de-amuzat copii''.
Citind, copiii au pasit pe taramul fermecat al imaginatiei, identificandu-se cu personajele lor favorite, pentru ca  apoi sa dezbata in diverse moduri textul citit, prin povestit sau redarea prin desene.
                                                        
                                                        










              Micii cititori au fost incantati de aceasta activitate din mai multe considerente. Doua dintre ele fiind placerea de a se intalni cu elevi mai mari sau mai mici si de a socializa, uniti in jurul aceleasi teme.
              Cititul impreuna in special  intre adulti si copii este una dintre cele mai frumoase activitati din lume mai ales daca  este facuta cu drag si cat mai des.