vineri, 23 februarie 2018





                ,,CANTECUL FUSULUI''
 TORSUL LANII - O TRADITIE STRAVECHE
 
,,Lumea din care face parte taranul
roman este bogata in
traditii si obiceiuri''
 
  
          Joi, 22 februarie 2018, in cadrul proiectului educational ,, Povestea firului de lana'' am participat alaturi de elevii Liceului Tehnologic Cazanesti la o sezatoare, avand ca tema ,,Torsul lanii''.
             Dupa cum se stie, satul este locul unde esti mai aproape de cer, de stele, de traditii, mai aproapre  de Dumnezeu si de natura.
           In perioada de iarna când noptile sunt mai lungi si muncile pe camp s-au terminat, in gospodariile oamenilor incep muncile casnice - scarmanatul si torsul lanii. 
          In trecut femeile se adunau la sezatoare unde fiecare isi torcea caierul de lana. Erau momente de relaxare si de socializare. Aici se invatau colinde, se spuneau povesti, intamplari vechi si se depanau amintiri.
          Asa ne-am gandit si noi, sa reînviem un vechi obicei , al sezatorii, in care s-a intalnit tineretea cu batranetea si inocenta cu intelepciunea. 
         La actiunea care s-a desfasurat in biblioteca am avut ca invitate membre ale comunitatii locale, elevii imlicati in proiect, profesori si colegi din primarie.
          Evenimentul a debutat prin prezentarea unui referat in PowerPoint cu informatii legate de necesitatea torsului, ustensilele cu care se realizeaza torsul si tehnica torsului.
Programul a continuat cu o demonstratie de tors facute de femeile invitate. Elevele au incercat pe rand sa deprinda tehnica torsului. Unele au reusit, altele nu, urmând sa mai exerseze acasa alaturi de bunicile lor.
          Asa cum prevede datina la o sezatoare, femeile au cantat, elevele au spus ghicitori, zicatori si proverbe si au servit gogosi calde.
          Pentru toti au fost momente minunate petrecute impreuna. Cu toti am avut de castigat. Copiii au deprins arta torsului iar femeile au avut satisfactia de a-si invata nepoatele ceea ce au invatat la rândul lor de la bunici.
 
                                   ,, De bunica mea mi-e dor.
                                      Torcea lana din fuior.
                                      Firul lung il intindea
                                                   Si pe fus il rasucea.''               
















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu