marți, 27 martie 2018

               




           100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA
 
 
 
ACTUL UNIRII
Votat de Sfatul Tarii la 27 Martie 1918
 
                      ,,In numele poporului Basarabiei, Sfatul tarii declara Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia) in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria. Rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove. In puterea dreptului istoric si dreptului de neam pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta de azi inainte si pentru totdeauna. Se uneste cu MAMA SA ROMANIA.
TRAIASCA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA DE-A PURURI SI TOTDEAUNA!''
 
 


              Pana la Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Romania marcheaza un alt eveniment istoric de importanta majora fara de care actul unirii tuturor romanilor nu ar fi avut aceeasi valoare. 
              Pe 27 martie 1918 Sfatul Tarii de la Chisinau a votat in favoarea Unirii Basarabiei cu Romania, provincie romaneasca rupta din vechea Moldova  in 1812.
              La împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, elevii Liceului Tehnologic Cazanesti coordonati de doamnele profesoare  si de doamna director Pana Mihaela au marcat acest eveniment printr-un program cultural bine pregatit.
             Copiii au prezentat referate legate de semnificatia acestei zile, au ascultat cantece despre Basarabia , ale regretatilor artisti Doina si Ioa Aldea Teodorovici, au participat la un concurs pe echipe, bazat pe intrebari legate de actul unirii Basarabiei cu ,,patria sa mama Romania''. Ambele echipe au fost bine pregatite, castigand locul I.
              La eveniment au participat oficialitatile locale, profesori si membri ai comunitatii locale.
              In incheiere domnul primar a tinut un discurs in care a amintit despre insemnatatea momentului ce a avut loc in data de 27 martie 1918 si a intarit ideea ca indiferent de situatia politica si economica a Republicii Moldova: ,,Basarabia este pamant romanesc! Basarabia este Romania!''
 








 

 
 
 

miercuri, 7 martie 2018




                     ZIUA BIBLIOTECII ,,ION CREANGA'' - PRILEJ DE SARBATOARE
 
 
 
               ,,Fie-va dragi copiii, purtati-va cu ei bland, invatati-i  ce e de folos, fiti drepti si-ti vedea ca nu-s salbatici. Schimbati-le
des ocupatia, jucati-va cu ei, caci intre copii trebuie
sa fii si tu copil. Nu va varsati veninul
amaraciunii voastre in sufletul
copiilor, ca-i pacat...''
 
                                                Ion Creanga
 
 
 
                  Odata cu prima zi din luna martie, intram oficial in primavara, iar pentru a celebra acest moment, romanii au intiparit in traditie martisorul. Mic simbol al primaverii legat cu fir impletit in rosu si alb, purtat la piept sau la mana de catre femei si fete are o istorie veche pe aceste taramuri. Acesta a fost creat cu rol de talisman menit sa poarte noroc, sa faca trecerea dinspre iarna spre primavara si sa insoteasca urarile de dragoste , sanatate, bucurie si bunastare.
                 Dar pentru biblioteca noastra, 1 Martie mai are o semnificatie. Dupa cum v-am obisnuit aceasta zi este sarbatorita in biblioteca noastra cu mare fast, deoarece este ziua bibliotecii.
                 La 1 martie 1837 s-a nascut marele scriitor Ion Creanga si asa cum se cuvine aceasta zi o inchinam lui, scriitorului printr-o serie de manifestari culturale desfasurate in biblioteca, printre carti, asa cum ii place povestitorului.
                Pentru al doilea an consecutiv, biblioteca s-a dovedit a fii neincapatoare pentru multimea de copii, parinti, invatatori si membrii ai consiliului local.
 







 
                Copiii de la clasa pregatitoare pana la clasa a IV-a s-au pregatit din timp si cu multa constiinciozitate pentru a pune in scena cinci dintre povestile lui Creanga.
                Parintii s-au bucurat vazand cat talent au copiii lor si cum dau viata personajelor din povesti.
Dintre povestile puse in scena amintim: ,,Punguta cu doi bani'', ,,Capra cu trei iezi'', ,,Fata babei si fata mosneagului'', ,,Danila Prepeleac'', ,, Pupaza din tei''.
 
 























 
             
          
               In cadrul actiunii s-a organizat si o expozitie de carte pentru a apropia copiii de lectura.
                La finalul activitatii, elevii au impartit martisoare doamnelor din biblioteca, martisoare confectionate de copiii de la gradinita din localitate.
                Aceste actiuni au ca scop cunoasterea si constientizarea valorilor culturale pe care le avem, promovarea culturii nationale si antrenarea întregului personal al scolii intr-o activitate care innobileaza sufletul.