marți, 27 martie 2018

               




           100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA
 
 
 
ACTUL UNIRII
Votat de Sfatul Tarii la 27 Martie 1918
 
                      ,,In numele poporului Basarabiei, Sfatul tarii declara Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia) in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria. Rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove. In puterea dreptului istoric si dreptului de neam pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta de azi inainte si pentru totdeauna. Se uneste cu MAMA SA ROMANIA.
TRAIASCA UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA DE-A PURURI SI TOTDEAUNA!''
 
 


              Pana la Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Romania marcheaza un alt eveniment istoric de importanta majora fara de care actul unirii tuturor romanilor nu ar fi avut aceeasi valoare. 
              Pe 27 martie 1918 Sfatul Tarii de la Chisinau a votat in favoarea Unirii Basarabiei cu Romania, provincie romaneasca rupta din vechea Moldova  in 1812.
              La împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, elevii Liceului Tehnologic Cazanesti coordonati de doamnele profesoare  si de doamna director Pana Mihaela au marcat acest eveniment printr-un program cultural bine pregatit.
             Copiii au prezentat referate legate de semnificatia acestei zile, au ascultat cantece despre Basarabia , ale regretatilor artisti Doina si Ioa Aldea Teodorovici, au participat la un concurs pe echipe, bazat pe intrebari legate de actul unirii Basarabiei cu ,,patria sa mama Romania''. Ambele echipe au fost bine pregatite, castigand locul I.
              La eveniment au participat oficialitatile locale, profesori si membri ai comunitatii locale.
              In incheiere domnul primar a tinut un discurs in care a amintit despre insemnatatea momentului ce a avut loc in data de 27 martie 1918 si a intarit ideea ca indiferent de situatia politica si economica a Republicii Moldova: ,,Basarabia este pamant romanesc! Basarabia este Romania!''
 








 

 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu