,, ITELE CAND SE INCURCA, ANEVOIE SE DESCURCA''
TEHNICA TESUTULUI
Joi, 26 aprilie 2018, cu mult entuziasm, elevii implicati in proiectul educational Povestea firului de lana, au participat la actiunea ,, Itele când se incurca, anevoie se descurca'' cu o demonstratie de tesut, desfasurata in cadrul bibliotecii.
De tesaturi se foloseste fiecare om, indiferent de starea lui sociala, ocupatie, varsta sau credinta. Tesaturile sunt acele forme intermediare de baza, care il ajuta pe om sa-si satisfaca anumite necesitati vitale, estetice, sociale etc: de a-si acoperi corpul, impodobi locuinta, organiza sarbatorile si ritualurile de familie.
Din categoria tesaturilor vestimentare se lucreaza manual: catrinte, fote, chingi femeiesti si braie barbatesti, pânzeturi, postavuri, marame, traiste, sorturi.
O alta categorie mare sunt tesaturile destinate impodobirii locuintei: paretare, toluri, prosoape, fete de masa.
In cadrul acestei intalniri, copiii au aflat cat de frumoasa si de complexa este arta tesutului. Au aflat ce este un razboi de tesut, din ce este format ( sul pentru urzeala, sul pentru tesatura, urzeala, bateala, suveica , ite, vatala, spata) si cum functioneaza.
La confectionarea tesaturilor participa doua sisteme de fire - urzeala si bateala, care intretaindu-se formeaza tesatura. Urzeala apreciaza lungimea tesaturii iar bateala latimea ei.
Prin intermediul unui material PowerPoint, copiii au vazut diferite tipuri de tesaturi, cu o cromatica vie si cu modele diferite in functie de fiecare zona a tarii.
Copiilor li s-au explicat care este tehnica montarii razboiului de tesut si care este principiul lui de lucru.
Acestia si-au dezvoltat indemanarea, concentrarea, imaginatia si simtul estetic lucrand pe un material didactic pe suport de hartie.
Daca au avut succes, va las pe voi sa apreciati!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu