luni, 23 septembrie 2019



 
             GEORGE COȘBUC
    ,,POETUL SATULUI''
 
 
 
                                               ,,Soarele răsare roșu și tot roșu el apune.     
                                         Omul bun  în zile rele e tot bun ca-n zile bune''
                                                                                          (George Coșbuc)
 
 
                Vineri, 20 septembrie, s-au împlinit 153 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc, supranumit ,,poetul țărănimii'', ,,poetul satului'' sau ,,poetul neamului'', deoarece temele de bază ale creației sale cuprind domenii fundamentale ale spiritului românesc precum iubirea, natura, marile evenimente din viața omului ( nașterea, botezul, nunta, moartea) și trecutul de luptă al poporului român.
                Poezia sa aparține patrimoniului cultural național și , deși este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbările școlare, creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi.
                La 153 de ani de la nașterea sa, biblioteca ,,Ion Creangă'' Căzănești a ales să îl comemoreze prin diverse activități, alături de copiii Liceului Tehnologic Căzănești. Astfel, la activitate au participat elevii clasei I însoțiți de doamna învățătoare Andronache Viorica.
Chiar dacă au trecut doar zece zile de la începutul anului școlar, copiii au venit foarte bine pregătiți pentru această activitate, meritul avândul in primul rând doamna învățătoare, apoi părinții urmați de copii.
                Când au pășit în bibliotecă au exclamat: ,, Ce frumos este George Coșbuc!''. Atunci am știut că vom avea o activitate reușită, am știut că sunt dornici pentru a încerca altceva și ca vor avea o participare activă la activități.
               După ce au văzut mica expoziție de carte care cuprinde toate poeziile poetului s-au așezat liniștiți pe scaune așteptând să vadă cum se desfășoară o activitate în bibliotecă, ei fiind pentru prima dată aici.
 
 
 

 
               Aflând cine este George Coșbuc, ce a scris el, de ce este important pentru literatura română, de ce trebuie să-i comemorăm pe toți poeții  și scriitorii români și nu numai, au ascultat două poezii recitate de doamna bibliotecar, ,,Mama'' și ,,Nuntă în codru''. Dacă la prima poezie s-au întristat, auzind de suferința unei mame care nu își are copilul aproape la cea de-a doua s-au înveselit participând și ei cu gândul la nunta păsărilor din codru.
           A venit rândul lor să-mi arate cât de bine s-au pregătit. Pe rând au recitat din poeziile lui George Coșbuc gesticulând acolo unde era cazul. S-au emoționat ascultând cântecul ,,La oglindă '' pe versurile poetului.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           George Coșbuc a scris mult despre natură. De aceea întâlnim în opera sa poezii închinate fiecărui anotimp în parte.
           Legat de această temă, copiii au ascultat poezii, au recunoscut anotimpul și au desenat elementele caracteristice fiecărui anotimp. S-au distrat în urma acestei activități, etalându-și în același timp cunoștințele.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           Apoi i-am invitat la o altă activitate legată tot de anotimpuri. Impărțiți în două echipe au primit cartonașe cu imagini pe care trebuia să le așeze în dreptul fiecărui anotimp. S-au descurcat minunat , amândouă echipe câștigând.
 
 
 
 
 
 
           La finalul activității și-au arătat talentul desenând imagini prezente în poeziile lui George Coșbuc.
 
 
 
 
 
            Copiii au fost încântați de activitatea desfășurată în bibliotecă și au promis că vor reveni de data aceasta având ei mai multe surprize pentru mine.
            Iată cum George Coșbuc și-a pus amprenta asupra copilăriei lor, deoarece l-au descoperit prin joc , în felul acesta fixându-și cunoștiințele mai bine.
           ,,Coșbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii românesti. Ardelean a rămas toată viața. A răsărit deodată, fără să-l știe nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor și bisericuțelor bucureștene. Și a biruit împotriva tuturor celor scufundați în neputinți. A adus lumină, sănătate, voioșie. Scrisul lui Coșbuc trăiește și va trăi cât va trăi neamul românesc.''
                 


luni, 16 septembrie 2019





                   ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI
                     ,,CARTEA SI ICOANA PRIN OCHI DE COPIL!''


          Sâmbătă, 14 septembrie, în Biblioteca orașenească ,,Ion Creangă'' Căzănești s-a desfășurat o activitate, cu ocazia Zilelelor Europene ale Patrimoniului, având tema ,,Înălțarea Sfintei Cruci. Cartea si icoana prin ochi de copil''.
              La acțiune au participat elevi ai liceului Tehnologic Căzănești insoțiți de cadrele didactice Manea Anișoara si Andronache Viorica. Aceștia au primit informații legate de importanța patrimoniului cultural, care este definit, prin legislația în vigoare din România, ca fiind,, format din totalitatea bunurilor care reprezintă o mărturie și o expresie a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor naționale, indiferent de regimul de proprietate al acestora.''
           Pornind de la definiția patrimoniului cultural, am organizat  un atelier de pictură pe sticlă, care este o tradiție a poporului român.
Fiind zi de mare sărbătoare copiii au pictat cruci și imagini care reprezintă ,,Înălțarea Sfintei Cruci''.
           Crucea este element de patrimoniu, lăsată moștenire de Mântuitorul Iisus Hristos tuturor popoarelor creștine. Ea este armă împotriva răului și grabnic ajutătoare celor care rostesc rugăciunea Sfintei Crucii:
,, Crucii Tale ne închinăm Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm!''
 
                                          
 
 
 
 
 
 

 
          Apropierea față de patrimoniu cultural trezește sentimente de apartenență la valorile țării, ale regiunii, orașului sau satului.
Conform unor studii, lectura are nenumărate beneficii: stimulează gândirea, abilități de concentrare, dezvoltarea vocabularului, a cunoștințelor, exprimarea emoțiilor, empatia și imaginația , sensibilitate pentru patrimoniu cultural - toate cunosc îmbunătățiri în urma lecturii.
          Pe 14 septembrie fiind zi de post aspru, le-am citit copiilor dintr-o carte care se află pe rafturile bibliotecii, despre post - calea postului, postul cel adevărat, posturi rânduite de Biserica Ortodoxă Română, tipuri de post.
         Copiii au realizat că în bibliotecă se găsesc cărți din toate domeniile. Aici pot găsi multe informații și răspunsuri la toate întrebările care îi frământă.
 
                            
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
          La această activitate s-a alăturat părintele Paraschiv Sorinel, care după terminarea Sfintei Liturghii a sosit in bibliotecă pentru a le spune copiilor despre semnificația Sfintei Cruci  și a sărbătorii ,,Înălțarea Sfintei Cruci''.