luni, 16 septembrie 2019





                   ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI
                     ,,CARTEA SI ICOANA PRIN OCHI DE COPIL!''


          Sâmbătă, 14 septembrie, în Biblioteca orașenească ,,Ion Creangă'' Căzănești s-a desfășurat o activitate, cu ocazia Zilelelor Europene ale Patrimoniului, având tema ,,Înălțarea Sfintei Cruci. Cartea si icoana prin ochi de copil''.
              La acțiune au participat elevi ai liceului Tehnologic Căzănești insoțiți de cadrele didactice Manea Anișoara si Andronache Viorica. Aceștia au primit informații legate de importanța patrimoniului cultural, care este definit, prin legislația în vigoare din România, ca fiind,, format din totalitatea bunurilor care reprezintă o mărturie și o expresie a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor naționale, indiferent de regimul de proprietate al acestora.''
           Pornind de la definiția patrimoniului cultural, am organizat  un atelier de pictură pe sticlă, care este o tradiție a poporului român.
Fiind zi de mare sărbătoare copiii au pictat cruci și imagini care reprezintă ,,Înălțarea Sfintei Cruci''.
           Crucea este element de patrimoniu, lăsată moștenire de Mântuitorul Iisus Hristos tuturor popoarelor creștine. Ea este armă împotriva răului și grabnic ajutătoare celor care rostesc rugăciunea Sfintei Crucii:
,, Crucii Tale ne închinăm Hristoase și Sfântă Învierea Ta o lăudăm!''
 
                                          
 
 
 
 
 
 

 
          Apropierea față de patrimoniu cultural trezește sentimente de apartenență la valorile țării, ale regiunii, orașului sau satului.
Conform unor studii, lectura are nenumărate beneficii: stimulează gândirea, abilități de concentrare, dezvoltarea vocabularului, a cunoștințelor, exprimarea emoțiilor, empatia și imaginația , sensibilitate pentru patrimoniu cultural - toate cunosc îmbunătățiri în urma lecturii.
          Pe 14 septembrie fiind zi de post aspru, le-am citit copiilor dintr-o carte care se află pe rafturile bibliotecii, despre post - calea postului, postul cel adevărat, posturi rânduite de Biserica Ortodoxă Română, tipuri de post.
         Copiii au realizat că în bibliotecă se găsesc cărți din toate domeniile. Aici pot găsi multe informații și răspunsuri la toate întrebările care îi frământă.
 
                            
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
          La această activitate s-a alăturat părintele Paraschiv Sorinel, care după terminarea Sfintei Liturghii a sosit in bibliotecă pentru a le spune copiilor despre semnificația Sfintei Cruci  și a sărbătorii ,,Înălțarea Sfintei Cruci''.
 
                                
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu