marți, 22 octombrie 2019




                          DUMITRU ALMAȘ
             ,, POVESTIRI ISTORICE”


                     ,,Nu-i nimic mai frumos, mai nobil decât meseria de educator, de călăuză a celor mai pline de energie mlădițe.”
                                                               Dumitru Almaș


                    În data de 19 octombrie 2019, s-au împlinit 111 ani de la nașterea scriitorului Dumitru Almaș. A fost prozator, istoric,scriitor, publicist și profesor universitar, autor de romane istorice.
                    Deși opera lui Dumitru Almaș este una vastă, poate cea mai cunoscută creație a sa, care a marcat copilăria multora dintre noi, este volumul ,,Povestiri istorice”: ,, M-am ostenit a o alcătui dintr-o stăruitoare poruncă lăuntrică, numită râvnă de a ajuta micuții noștri preșcolari și școlari, copiii noștri dragi, să înceapă a desluși, încă din fragedă pruncie, câte ceva din adevărul istoriei și din lumina legendelor patriei. Mi-a plăcut a mă osteni scriind-o, cu gândul de a-i face să simtă, încă din anișorii când abia deschid ochii asupra lumii, că au bunici și străbunei vrednici care se cuvine a fi iubiți și respectați. Că au o patrie a lor, apărată, îmbogățită și înfrumusețată de acești moși și strămoși. Că patria aceasta, România, are o istorie de muncă, de creație, de luptă și eroism pe care datori sunt și ei a o cunoaște și a o iubi, cum se iubesc pe sine. Că dragostea de țară trebuie să fie aidoma tuturor simțămintelor cu care s-au născut și în care trebuie să crească: adâncă, serioasă, demnă, nobilă.”
                   Vineri, 18 octombrie 2019, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești, l-a omagiat pe marele scriitor alături de elevii Liceului Tehnologic Căzănești, prin diverse activități plăcute și interesante.
                  La acțiune au participat elevii clasei a III -a B și a IV - a B coordonați de doamnele învățătoare Mirică Zoica și Radu Dorina.
 
 


                  Deoarece, Dumitru Almaș a scris mult despre istorie, am hotărât să îmbinăm în activitatea noastra istoria cu literatura.
                  După ce au citit câteva povestiri istorice ale scriitorului, le-am verificat cunoștințele însușite din istorie. Au răspuns foarte bine la întrebări precum: Când s-a realizat Mica Unire? De când se numește țara noastră România? Când s-a realizat Marea Unire și ce provincii s-au unit? Care este imnul național? Ce reprezintă culorile de pe drapelul românesc? și multe altele.
 



 
 
 
                 Pe parcursul activității au cântat imnul țării ,,Deșteaptă-te române! ” și ,, Pui de lei”.
 

 
                 Acțiunea de astăzi a fost interactivă, copiii participând foarte activ la toate activitățile dintre care amintim: să selecteze trăsăturile domnitorului Cuza, să unească cuvinte cu înțeles opus,  să completeze rebusuri, să facă un puzzle.
 









 
                 La finalul activității copiii au fost serviți cu dulciuri. Bomboanele pe băț le-au fost servite intr-un mod specific copilăriei. O mașină de jucărie  și-a făcut apariția în mijlocul lor, copiii gustând momentul atât la propriu cât și la figurat. 
 


 
    

luni, 14 octombrie 2019




                                                   FESTIVALUL -  CONCURS
                   DE ARTĂ CULINARĂ  IALOMIȚEANĂ
                               ,,LA CASA TUDORII”




                                     ,,Arta cu cei mai mulți adepți rămâne totuși arta culinară”


              Duminică, 13 octombrie 2019, Liceul Tehnologic Căzănești și Biblioteca ,,Ion Creangă”, au participat pentru prima dată la Festivalul - concurs de artă culinară ialomițeană ,,La Casa Tudorii”, care s-a desfășurat la Giurgeni.
           Echipajul nostru a participat în concurs cu denumirea ,,Gospodinele iscusite”, fiind format din cadre didactice, elevi, membri ai comunității și un reprezentant al bibliotecii.
 









 
           S-au pregătit bucate alese, după rețete vechi, care nu au fost uitate în timp, acestea preparându-se încă, de femeile din comunitate  la diferite evenimente din viața omului.
           Participarea noastră la concurs a fost salutată atât de organizatori cât și de juriu, felicitându-ne pentru amenajarea standului, pentru alegerea preparatelor, pentru gust și modul de prezentare.
 




 
           Toată munca noastră a fost răsplătită cu un premiu I, la secțiunea ,,Preparate de patiserie și cofetărie”, unde am câștigat cu un produs traditional prezentat pentru prima data în acest concurs de la începuturile lui , din 2011.