marți, 22 octombrie 2019




                          DUMITRU ALMAȘ
             ,, POVESTIRI ISTORICE”


                     ,,Nu-i nimic mai frumos, mai nobil decât meseria de educator, de călăuză a celor mai pline de energie mlădițe.”
                                                               Dumitru Almaș


                    În data de 19 octombrie 2019, s-au împlinit 111 ani de la nașterea scriitorului Dumitru Almaș. A fost prozator, istoric,scriitor, publicist și profesor universitar, autor de romane istorice.
                    Deși opera lui Dumitru Almaș este una vastă, poate cea mai cunoscută creație a sa, care a marcat copilăria multora dintre noi, este volumul ,,Povestiri istorice”: ,, M-am ostenit a o alcătui dintr-o stăruitoare poruncă lăuntrică, numită râvnă de a ajuta micuții noștri preșcolari și școlari, copiii noștri dragi, să înceapă a desluși, încă din fragedă pruncie, câte ceva din adevărul istoriei și din lumina legendelor patriei. Mi-a plăcut a mă osteni scriind-o, cu gândul de a-i face să simtă, încă din anișorii când abia deschid ochii asupra lumii, că au bunici și străbunei vrednici care se cuvine a fi iubiți și respectați. Că au o patrie a lor, apărată, îmbogățită și înfrumusețată de acești moși și strămoși. Că patria aceasta, România, are o istorie de muncă, de creație, de luptă și eroism pe care datori sunt și ei a o cunoaște și a o iubi, cum se iubesc pe sine. Că dragostea de țară trebuie să fie aidoma tuturor simțămintelor cu care s-au născut și în care trebuie să crească: adâncă, serioasă, demnă, nobilă.”
                   Vineri, 18 octombrie 2019, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești, l-a omagiat pe marele scriitor alături de elevii Liceului Tehnologic Căzănești, prin diverse activități plăcute și interesante.
                  La acțiune au participat elevii clasei a III -a B și a IV - a B coordonați de doamnele învățătoare Mirică Zoica și Radu Dorina.
 
 


                  Deoarece, Dumitru Almaș a scris mult despre istorie, am hotărât să îmbinăm în activitatea noastra istoria cu literatura.
                  După ce au citit câteva povestiri istorice ale scriitorului, le-am verificat cunoștințele însușite din istorie. Au răspuns foarte bine la întrebări precum: Când s-a realizat Mica Unire? De când se numește țara noastră România? Când s-a realizat Marea Unire și ce provincii s-au unit? Care este imnul național? Ce reprezintă culorile de pe drapelul românesc? și multe altele.
 



 
 
 
                 Pe parcursul activității au cântat imnul țării ,,Deșteaptă-te române! ” și ,, Pui de lei”.
 

 
                 Acțiunea de astăzi a fost interactivă, copiii participând foarte activ la toate activitățile dintre care amintim: să selecteze trăsăturile domnitorului Cuza, să unească cuvinte cu înțeles opus,  să completeze rebusuri, să facă un puzzle.
 









 
                 La finalul activității copiii au fost serviți cu dulciuri. Bomboanele pe băț le-au fost servite intr-un mod specific copilăriei. O mașină de jucărie  și-a făcut apariția în mijlocul lor, copiii gustând momentul atât la propriu cât și la figurat. 
 


 
    

Un comentariu: