vineri, 28 februarie 2020




                              MARIN SORESCU - ,,CITEȘTE ROMÂNEȘTE!”

                           ,,Ploaia de tei prepar-un ceai
                                                   Și zice: o lămâie n-ai?
                                                     Eu n-am văzut în luna mai
                                                          Dar aia este: de dai n-ai.”
                                                                            Marin Sorescu

         Vineri, 28 februarie, s-au împlinit 84 de ani de la nașterea scriitorului contemporan Marin Sorescu.
             L-am omagiat în bibliotecă, împreuna cu un grup de elevi ai Liceului Tehnologic, alături de care am evocat viața și activitatea scriitorului, am citit din volumele sale de poezii și din cărțile pentru copii care sunt numeroase: ,,Unde fugim de-acasă?”, ,,Cirip - ciorap”, ,,Lulu și Gulu-Gulu”, ,,Din grădina copilăriei”.






 
,,Dodă, dodă, dardă, durdă,
Cucul cântă, miei zburdă
Dodă, dodă, dadă, dadă
Nu vezi petic de zăpadă.”

vineri, 14 februarie 2020




              ,,DE LA TRADIȚIONALISM LA MODERNISM!”
 
           QUILLING - ARTA MODELĂRII HÂRTIEI
 
 
              Joi, 13 februarie am început un nou proiect educațional intitulat ,,DE LA TRADIȚIONALISM LA MODERNISM !”.
               Activitățile din cadrul acestui proiect se vor desfășura în colaborare cu elevii Liceului Tehnologic Căzănești și cu Centrul Educativ Comunitar, având parteneri Primăria Orașului Căzănești  și Parohia Căzănești II.
               Într-o societate amenințată de procesul globalizării susținem păstrarea și menținerea vie a tradițiilor.
               Generațiilor tinere trebuie să li se ofere modele cultural - artistice la care să se poată raporta. Pornind de la ideea că dispariția obiceiurilor și tradițiilor populare prin nepracticarea lor de  către copii și tineri a fost o pierdere imensă pentru școala românească, ne-am propus să promovăm tradițiile, să dezvoltăm abilitatea de a realiza în echipă activități extrașcolare, să păstrăm și să valorificăm meșteșuguri vechi dar și artă modernă.
              Prima întâlnire din cadrul acestui proiect am dedicat-o hârtiei.  Tema am intitulat-o ,, Quilling - arta modelării hârtiei”.
Suntem privilegiați să avem în acest proiect cadre didactice cu dragoste de copii și de frumos, care, cu multă răbdare au împărtășit tinerei generații secretele și tehnicile de modelare a hârtiei.
              Fetele, cu multă imginație au realizat mărțișoare, modelând hârtia viu colorată , creând peisaje, flori, insecte, chiar și chipul mamei.
Se poate vedea bucuria de pe chipurile lor, mulțumirea că și-au descoperit încă un talent și că și-au ocupat după - amiaza într-un mod constructiv.
 













 
 

vineri, 7 februarie 2020





     ,,CITIM ÎMPREUNĂ PENTRU A VINDECA  PLANETA”


        ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CITITULUI ÎMPREUNĂ

                              ,,Nu poți deschide o carte și să nu înveți ceva din ea.”
                                                                          Confucius

               În fiecare an , în luna februarie sărbătorim Ziua Internațională a Cititului Împreună alăturii de elevii Liceului Tehnologic Căzănești.
             Milioane de oameni din peste 100 de țări citesc împreună și împărtășesc povești pentru a promova cititul. Este o campanie de promovare a bucuriei, frumuseții și beneficiilor lecturii de a arăta puterea magică a cuvintelor.
              Anul acest pe 5 februarie, în bibliotecă am avut oaspeți, elevii claselor a III - a și a IV - a coordonate de doamnele învățătoare Mirică Zoica și Radu Dorina.
 




 
              Tema de anul acesta a fost ,, Citim împreună pentru a vindeca planeta”. Când citim împreună cu copiii schimbăm lumea, plantăm semințe pentru un viitor mai sănătos . Citim împreună cu voce tare și împărtășim povești pentru a pleda pentru alfabetizare ca un drept al omului.
              Am continuat ideea organizatorilor - Lit Word - și le-am prezentat copiilor cărți despre planetă și mediul înconjurător, frumos ilustrate  pentru a înțelege mai bine  informațiile furnizate.  Le - am explicat copiilor că citind suntem mai bine informați, citind aflăm ceea ce este natural, normal,  citind aflăm ce perturbă echilibrul natural, citind aflăm cum putem combate, ce măsuri trebuie să luăm pentru a proteja planeta și mediul înconjurător, citind SALVĂM PLANETA!
 
 




 
 
              Copiii împreună cu doamnele învățătoare au citit pe rând din cărțile prezentate, apoi am dezbătut pe marginea celor citite. Dintre cărțile citite amintim: ,,Ce mă face să mă simt fericit”, ,,Atlasul naturii”, ,,Hai să ne jucăm afară!”, Plante uriașe”, ,,De ce școala este importantă?”.
 







 
              La finalul activității le-am citit copiilor cartea ,, Madeline Fin și cățelul bibliotecar” pentru ai determina, să citească în continuare  alături de frați, surori, părinți, bunici, prieteni și de ce nu unui animal de companie așa cum a făcut personajul cărții.