marți, 30 martie 2021

 

,,O ZI ÎN BIBLIOTECĂ !”

SCRIITORII LUNII MARTIE



    Luna martie, prima lună a primăverii ne aduce multe surprize frumoase. Aceasta vine cu mărțișorul pe care timp de o lună îl purtăm la piept, vine cu sărbătoarea mamelor, cu ghiocei și viorele. Luna martie vine și cu un medalion cultural. În această lună s-au născut mulți scriitori români, care surprinzător au scris despre copilărie, flori, insecte, natură în general. 
    Dintre acești mari scriitori amintim: Ion Creangă, Gheorghe Asachi, Mircea Eliade, Alexandru Macedonski, Alecu Russo, Ion Barbu, George Topârceanu, Ana Blandiana, Elena Farago, Nichita Stănescu.
        Pe parcursul acestei luni, elevii Școlii Profesionale Căzănești în colaborare cu Biblioteca ,,Ion Creangă” și Centrul Comunitar Educativ, au desfășurat activități prin care au marcat acești scriitori. Scriitori comemorați efectiv la ore au fost George Topârceanu, Ana Blandiana și Elena Farago.






        Astfel, elevii claselor a II - a A, a IV - a A și  a IV - a B coordonate de doamnele învățătoare Radu Dorina, Vișan Rada și Mirică Zoica au desfășurat activități de lectură, recitări de poezii, atelier de pictură pe sticlă. La această activitate și-au adus aportul Biblioteca ,,Ion Creangă”  care a pus la dispoziție copiilor cărțile și a evocat viața și opera marilor scriitori și Centrul Comunitar Educativ care a pus la dispoziție materialele necesare activității și a realizat ecusoanele pentru copii.















        Copiii s-au bucurat și au participat cu mare plăcere la aceste activități care le-au îmbogățit cunoștințele și le-au făcut începutul de primăvară mai bogat spiritual.








           Consider că prin aceste activități propuse și realizate, copiii au întotdeauna de câștigat. Pe lângă cunoștințele mai bogate din diverse domenii li se îmbunătățește și starea de bine care îi motivează să învețe și să participe în continuare la toate activitățile noastre.
        

joi, 4 martie 2021

 MĂRȚIȘORUL VINE DIN COPILĂRIE!



           În perioada ianuarie - martie 2021, am desfășurat proiectul online ,,Mărțișorul vine din copilărie!” cu finalitate pe data de 1 Martie, când mame, soții și fiice au primit câte un mărțișor confecționat de mâinile dibace ale copiilor din comunitate.
             Acest proiect este o continuitate a activităților de anul trecut când pe perioada vacanței pentru a combate monotonia și pentru a socializa, copiii au lucrat mărțișoare acasă prin diverse tehnici pe care le-am promovat pe grupul WhatsApp.
       Mărțișoarele au fost dăruite doamnelor din Primărie, de la școală, de la dispensarul medical, de la diverse unități comerciale și femeilor care se aflau în trecere pe stradă. 





















marți, 2 martie 2021

ZIUA BIBLIOTECII ,,ION CREANGĂ”

,,AMINTIRILE LUI CREANGĂ !” 


    În fiecare an pe data de 1 Martie, biblioteca noastră îmbracă haine de sărbătoare.
    La această dată, noi sărbătorim ziua bibliotecii care poartă numele marelui scriitor român Ion Creangă, născut la data de 1 martie 1837 la Humulești, într-o familie numeroasă dar nu neobișnuit de mare pentru acele locuri.
   Având în vedere condițiile speciale în care trebuie să ne desfășurăm activitatea în această perioadă, evenimentul s-a desfășurat în sala de clasă într-un cadru mai restrâns.
  Alături ne-au fost elevii claselor a II - a și a IV - a de la Școala Profesională Căzănești, coordonați de doamnele învățătoare Radu Dorina, Vișan Rada și Mirică Zoica care au pregătit un medalion literar și a constat în lectură, scenete, ghicitori, poezii și desene inspirate din opera scriitorului.
    Fiind la a treia ediție a Concursului Local de Creație Literară ,,Ion Creangă”, am înmânat elevilor curajoși și talentați, pentru că au scris poezii și proză câte o diplomă și o carte care să le fie deschizătoare de drumuri și să îi ocrotească în orice împrejurare.
    În cadrul bibliotecii am amenajat o expoziție vastă de carte, și i-am invitat atât pe micii cititori cât și pe părinții lor să citească și să-și aducă aminte de copilărie prin intermediul operelor lui Creangă.