marți, 11 mai 2021

9 MAI 

,,SUNTEM COPIII EUROPEI !” 




    9 MAI! O zi cu triplă însemnătate. 
  Pe data de 9 Mai 2021 copiii din comunitatea Căzănești au desfășurat o amplă activitate la care au participat și părinții on-line.
    Ne dorim ca prin această activitate să îmbogățim cunoștințele atât ale copiilor cât și ale adulților. Prinși de valul și tumultul vieții, poate ne-au trecut pe lângă ureche aceste evenimente importante care au marcat istoria României. Cu siguranță părinții care au participat alături de copii la activitatea noastră nu le vor uita deoarece le-au reținut alături de copii lor. 
        9 MAI 1877 - Ziua Independenței României
        9MAI 1945 - Ziua Victoriei în cel de-al doilea Război Mondial
      9 MAI - Ziua Europei sau Ziua Uniunii Europene prin care se propune colaborarea între statele Uniunii Europene.




    Cu această ocazie elevii de la Școala Profesională Căzănești coordonați de cadrele didactice au marcat acest eveniment prin diverse activități desfășurate atât on-line cât și în clasă.
    Copiii și membrii comunității au aflat informații despre activitate și despre însemnătatea acestei zile de pe panourile stradale din centrul orașului Căzănești.
    Dintre activitățile copiilor enumerăm: desen stradal, desenat, decupat și asamblat imagini care simbolizează unitatea între statele membre, confecționat panouri informative, au intonat imnul Europei, au citit despre fiecare stat membru în parte ( capitală, steag, monedă, suprafață, locuitori, limba vorbită), copiii de la grădiniță au desenat un  copac (tulpina este Europa, crengile viguroase și susțin frunzele care sunt statele  Uniunii).

































    Aflând de mici de aceste evenimente din istoria poporului român, nădăjduim că vor fi mai responsabili și vor prețui pe înaintașii lor care au luptat pentru viitorul mai bun al poporului român.
  

marți, 4 mai 2021


,,TRADIȚII DE SFINTELE PAȘTI LA ROMÂNI” 




     Cea mai mare, mai sfântă și mai îmbucurătoare sărbătoare de peste an, după spusele românilor de pretutindeni, e sărbătoarea Paștelui sau Învierea Domnului, pentru că în această zi ,,Hristos a înviat din morți cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.
   Această sărbătoare cade totdeauna la începutul primăverii, anotimpul cel mai frumos și mai plăcut, când toate în natură învie.
      Românii așteaptă sărbătoarea aceasta, după un post îndelungat cu mare dor și bucurie,  cu locuințele curate și pregătiri alese.
      În cadrul proiectului ,,Tradiții de sfintele Paști la români” derulat în perioada 1 - 30 aprilie 2021, elevii claselor I - VIII de la Școala Profesională Căzănești alături de Centrul Comunitar Educativ și Biblioteca ,,Ion Creangă” au marcat această sfântă sărbătoare prin activități - on-line, care să îmbine cât mai armonios utilul cu plăcutul, construind noi produse, utilizând toate formele de activitate: jocul, învățarea, munca și creația.
    Scopul principal al activității a fost îmbogățirea orizontului cultural și de cunoaștere al copiilor cu accent pe elemente de educație religioasă, privind sărbătorile de Paști: aspecte specifice, simboluri și personaje biblice, obiceiuri și tradiții, poezii, pilde și legende specifice.
       Pe parcursul acestei luni copiii au aflat informații despre cum se pregătesc oamenii pentru a sărbătorii Învierea Domnului, cum își curăță casele, curțile și sufletul, prin post și rugăciune, despre sărbătoarea Floriilor, despre Săptămâna Mare și Vinerea Mare.
     Elevii coordonați de doamnele învățătoare au citit legende, poezii, povestiri care să ilustreze tradițiile și obiceiurile Sfintelor sărbători de Paști, au realizat desene, colaje, felicitări, ouă roșii și alte produse în care să oglindească tema proiectului, au identificat elementele religioase specifice sărbătorilor pascale, au compus texte, ghicitori și poezii legate de sărbătoarea Floriilor, Învierea Domnului, iepuraș, ouă roșii, miel.
































  Păstrând la loc de cinste aceste datini, tradiții și credințe, practicându-le alături de copiii noștri, vom păstra vie spiritualitatea românească, ca pe un izvor de bună creștere.