marți, 4 mai 2021


,,TRADIȚII DE SFINTELE PAȘTI LA ROMÂNI” 




     Cea mai mare, mai sfântă și mai îmbucurătoare sărbătoare de peste an, după spusele românilor de pretutindeni, e sărbătoarea Paștelui sau Învierea Domnului, pentru că în această zi ,,Hristos a înviat din morți cu moartea pre moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.
   Această sărbătoare cade totdeauna la începutul primăverii, anotimpul cel mai frumos și mai plăcut, când toate în natură învie.
      Românii așteaptă sărbătoarea aceasta, după un post îndelungat cu mare dor și bucurie,  cu locuințele curate și pregătiri alese.
      În cadrul proiectului ,,Tradiții de sfintele Paști la români” derulat în perioada 1 - 30 aprilie 2021, elevii claselor I - VIII de la Școala Profesională Căzănești alături de Centrul Comunitar Educativ și Biblioteca ,,Ion Creangă” au marcat această sfântă sărbătoare prin activități - on-line, care să îmbine cât mai armonios utilul cu plăcutul, construind noi produse, utilizând toate formele de activitate: jocul, învățarea, munca și creația.
    Scopul principal al activității a fost îmbogățirea orizontului cultural și de cunoaștere al copiilor cu accent pe elemente de educație religioasă, privind sărbătorile de Paști: aspecte specifice, simboluri și personaje biblice, obiceiuri și tradiții, poezii, pilde și legende specifice.
       Pe parcursul acestei luni copiii au aflat informații despre cum se pregătesc oamenii pentru a sărbătorii Învierea Domnului, cum își curăță casele, curțile și sufletul, prin post și rugăciune, despre sărbătoarea Floriilor, despre Săptămâna Mare și Vinerea Mare.
     Elevii coordonați de doamnele învățătoare au citit legende, poezii, povestiri care să ilustreze tradițiile și obiceiurile Sfintelor sărbători de Paști, au realizat desene, colaje, felicitări, ouă roșii și alte produse în care să oglindească tema proiectului, au identificat elementele religioase specifice sărbătorilor pascale, au compus texte, ghicitori și poezii legate de sărbătoarea Floriilor, Învierea Domnului, iepuraș, ouă roșii, miel.
































  Păstrând la loc de cinste aceste datini, tradiții și credințe, practicându-le alături de copiii noștri, vom păstra vie spiritualitatea românească, ca pe un izvor de bună creștere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu