vineri, 18 februarie 2022

 

CONSTANTIN BRÂNCUȘI

,,UN SCULPTOR DE LA RĂSĂRIT!”


„Eu am vrut să înalț totul dincolo de pământ. Eu am făcut piatra să cânte                                 pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar și pentru cei orbi.                               Ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată.” 




    Îmi plac activitățile culturale! Din dorința de a face cunoscut copiilor viața și activitatea oamenilor de cultură și nu numai, realizez în colaborare cu Școala Profesională Căzănești  diverse și numeroase activități care îi încântă pe copii și le stârnesc curiozitatea de a studia și în particular, împrumutând cărțile aflate pe rafturile bibliotecii, căutând pe Internet sau chiar achiziționând cărți noi. 

    Copiii au nevoie de exemple pozitive, de mentori, de învățători și profesori cu suflet mare, de bibliotecari pregătiți. Au nevoie să calce pe urmele cuiva ce a însemnat ceva, ce a lăsat o amprentă în această lume. Copiilor trebuie să le arătăm că se poate, bob cu bob, activitate cu activitate formăm oameni, formăm cultură generală și dăm țării adulți care se pot exprima liber.

    Așa am ales să comemorăm pe Constantin Brâncuși, cel mai mare sculptor român al tuturor timpurilor, născut la 19 februarie 1876 la Hobița, Gorj, considerat părintele sculpturii moderne.    




    În memoriile sale artistul spunea că ținuta și modul său de viață au fost influențate de țara sa de origine, respectiv de: simplitatea, bunul simț, dragostea de natură.

    Conștient de talentul pe care îl are și dorind să se afirme, să fie numele unui român pe buzele întregii lumi, Brâncuși refuză să lucreze pe lângă marii artiști ai lumii spunând: ,, La umbra marilor copaci nu cresc vlăstari tineri!”

     Brâncuși a sculptat în lemn, piatră, marmură și metal.

    La Târgu -Jiu se află o parte dintre lucrările sale. Cea mai cunoscută este ,,Coloana Infinitului” care alături de ,,Masa Tăcerii” și ,,Poarta Sărutului” au fost realizate în amintirea celor care au căzut în război.

    La activitatea cu tema: ,,Constantin Brâncuși - Un sculptor de la răsărit!” desfășurată în bibliotecă, vineri 18 februarie, au participat elevii clasei a III -a B coordonați de doamna învățătoare Radu Dorina.








    După prezentarea vieții și activității artistului, copiii au văzut într-o expoziție virtuală cele mai importante opere de artă ale sculptorului apoi au participat la o serie de activități închipuindu-și că și ei pot fi sculptori. Și-au dat frâu liber imaginației și au desenat, schițat, colorat, comparat și asociat elemente artistice, urmând să participe într-un timp cât mai scurt la o activitate practică de sculptat în lemn.
























    A fost o zi cu spor pentru copii, în urma căreia și-au îmbogățit cultura generală și au avut misiunea de a spune mai departe familiei și prietenilor despre marele Constantin Brâncuși, pictorul de la răsărit.

    ,,Ceea ce fac eu astăzi, mi-a fost dat să fac. Căci am venit pe lume cu o misiune.” ( Constantin Brâncuși)



miercuri, 16 februarie 2022

 ,,CITIM ÎMPREUNĂ!”


ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII





    Marți, 15 Februarie 2022, sub deviza ,,Citim împreună!”, elevi din toată țara au făcut un popas literar în ținutul basmelor și al poveștilor.
    Începând din acest an România are o zi națională a lecturii. Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.
    În localitatea Căzănești activitatea dedicată acestei zile s-a desfășurat atât în școală cât și în bibliotecă.
    La activitatea din bibliotecă au participat elevii clasei a II -a coordonată de doamna învățătoare Pascal Ionela. Copiii au citit pe rând poveștile: ,,Micii Spiriduși”, ,,Fata moșului cea cu minte”, ,,Cel mai puternic”.
    Copiii au primit în dar dulciuri și semne de carte.




















    La școală  elevii clasei pregătitoare, clasei a III -a și a IV - a, au citit din cărțile puse la dispoziție de doamna bibliotecar.
    Toți copiii au citit și s-au relaxat timp de o oră și au scris pe o carte povestea și personajele preferate.


































    Cititul are următoarele beneficii:
    - stimulare mentală;
    - reducerea stresului;
    - acumularea de cunoștințe noi;
    - îmbogățirea vocabularului;
    - îmbunătățirea concentrării;
    - mai multă liniște.