ZIUA INTERNAȚIONALĂ A SIGURANȚEI PE INTERNET
,,EȘTI RESPONSABIL PENTRU SIGURANȚA TA!”
Știm cu toții că internetul a devenit o parte importantă a vieții noastre. Acesta ne scoate din încurcătură de cele mai multe ori când avem nevoie de informații, un sfat, o rezolvare a unei probleme, pentru cumpărături și chiar pentru divertisment.
În ultimii ani, internetul a cunoscut o dezvoltare accelerată și este un sentiment plăcut să ai acces la o cantitate nelimitată de informații și divertisment la îndemâna ta.
Ziua siguranței pe internet se sărbătorește în peste 130 de țări. În România a început să fie celebrată din anul 2004.
Această zi are ca scop creșterea gradului de conștientizare pentru un internet mai bun și mai sigur, în care tehnologia este folosită nu doar în condiții de siguranță ci și într-un mod responsabil, critic și creativ.
Pentru a fi un beneficiu pentru toți, și internetul, ca societate virtuală are propriile sale reguli care se cer respectate pentru buna funcționare .
Copiii și adolescenții sunt printre cei mai mari consumatori de internet. În afara informațiilor interesante și a numeroaselor jocuri, internetul este plin de informații inadecvate și de pericole, iar copiii pot fi expuși intențiilor răuvoitoare ale unor persoane.
Pentru a evita astfel de neplăceri și pentru a arăta că ne pasă de siguranța copiilor, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești a marcat această zi printr-o activitate instructiv - educativă alături de elevii clasei a III -a B coordonați de doamna învățătoare Radu Dorina.
În debutul activității copiii au aflat ce este Internetul, cum a apărut, unde a apărut, de ce a fost nevoie să apară rețeaua de calculatoare, cum au evoluat echipamentele IT, ce putem face pe Internet, pericolele care ne pândesc când accesăm anumite pagini, cum ne protejăm pe internet pentru a evita situațiile neplăcute.
Apoi copiii au aflat că oameni de pe întreg pământul indiferent de vârstă, naționalitate, religie, limba vorbită pot folosi același internet, aceeași informație și scopul tuturor este acela de a acționa pentru a-l face mai sigur.
Copiii au spus că deși este mai plăcut să citești o carte, să te joci față în față cu un prieten, totuși internetul le-a ușurat viața și a scurtat timpul dedicat activităților zilnice și obligatorii, dându-le posibilitatea să aibă mai mult timp pentru ei și pentru relaxare.
Fiind copii bine pregătiți, dezinvolți, care și-au înfrânt timiditatea pe parcursul atâtor activități desfășurate împreună, i-am provocat la o activitate în care au notat într-o amprentă digitală site-urile pe care intră în mod frecvent și să-și exprime părerea despre cum le influențează viața acest fapt. Părerile le aflați mai jos.
La sfârșitul activității au completat un rebus recunoscând pictogramele și au descoperit pe verticală o lozincă, și anume care a fost scopul activității desfășurate azi: ,,Fii online în siguranță!”
La final au aflat regulile pe care trebuie să le respecte atât ei cât și părinții și cui trebuie să cerem ajutorul când avem probleme.
A fost o zi minunată, plină de curiozități și de entuziasm. Copiii au plecat acasă mai bogați în cunoștințe și o dată ce au pășit pragul în afara bibliotecii au devenit responsabili pentru siguranța lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu