vineri, 30 septembrie 2022

 ION AGÂRBICEANU

,,FILE DIN CARTEA NATURII”




,,Să-ți placă lucrul pe care îl faci. Să-ți iubești meseria. Să pui o   parte din sufletul tău în muncă. Să nu faci nimic din datorie, 
numai că trebuie să faci. Numai atunci munca te uzează 
  și te schimbă  în mașină de muncit.
Dacă pui suflet, e altceva.”
                                                                             (Ion Agârbiceanu)

    ,,Coroana vieții noastre este încrederea în propriile puteri!” Pornind de la acest citat, am început și noi activitatea, dedicată marelui scriitor care s-a născut în prima lună a anotimpului, toamnă. Copiii, chiar dacă sunt mici trebuie să-i încurajăm să participe la diverse tipuri de activități pentru a căpăta încredere în ei, pentru a învăța să se exprime și să-și expună opiniile.

    Elevii clasei a IV - a B, de la Școala Profesională Căzănești, coordonați de doamna învățătoare Radu Dorina, au participat la o frumoasă activitate în care l-am comemorat pe Ion Agârbiceanu care a fost scriitor, ziarist, prozator, parlamentar, academician și preot.

    Ion Agârbiceanu este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români. Includerea nuvelei sale, ,,Fefeleaga”, în manualele școlare a deschis zecilor de generații de elevi o fereastră spre lumea tristă a satelor sărace din Munții Apuseni.

    Știm că marele scriitor a scris mult despre natură, despre oamenii de la țară și problemele lor, însă cea mai cunoscută operă a sa în rândul celor mici este lectura ,,La săniuș”. Pe baza acestei lecturi am desfășurat câteva activități pe care le amintesc în continuare: descoperă cuvinte noi și sensul lor, găsește sinonime pentru cuvintele noi, formează propoziții cu cuvintele noi, stabilește planul simplu de idei al textului, răspunde la întrebări pe baza textului, găsește însușiri pentru cuvintele date.















    Ca activitate practică copiii au completat câteva fișe și au găsit cuvinte specifice unui anotimp într-un careu.















    Cu această ocazie copiii au văzut și răsfoit expoziția de carte dedicată scriitorului și au fost îndemnați să citească pentru a avea o cultură generală mai bogată.

                ,,Literatura, ca orice artă, descoperă viața!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu