marți, 30 ianuarie 2024

 ,, PE URMELE LUI CARAGIALE!"

172 DE ANI DE LA NAȘTEREA DRAMATURGULUI


    La 30 ianuarie 2024, l-am comemorat pe marele dramaturg român, Ion Luca Caragiale.

    Cei trei prieteni, Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu și Ion Creangă, sunt considerați titanii literaturii române. Mihai Eminescu - cel mai mare poet român, Ion Creangă - cel mai mare povestitor român și Ion Luca Caragiale - cel mai mare dramaturg român.

    În operele sale, Caragiale urmărește ambiția și orgoliul unei lumi care trăiește într-un moment favorabil afirmării. El ilustrează specificul și mecanismele parvenirii. 

    În scrierile sale, a satirizat lumea pitorească a capitalei și provinciei de la sfârșitul secolului al XIX - lea și începutul secolului XX, afirmând că ,,nimic nu-i arde pe ticăloși mai mult decât râsul”.

    El este creatorul schiței în literatura română, atribuind personajelor sale automatisme, făcându-le simple marionete ale societății, lipsite de principii sau idealuri superioare.

    Pentru a marca acest eveniment, am invitat în bibliotecă, clasa a II - a, de la Școala Gimnazială Căzănești, coordonați de doamna învățătoare Vișan Rada.









    După evocarea vieții și activității scriitorului, copiii au vizionat schița ,,Vizita”, pe baza căreia am completat o fișă de activități și am deprins câteva învățături. Apoi ne-am amuzat, vizionând schița ,,Bubico”.

    Activitatea a fost complexă, doamna învățătoare  Vișan Rada intervenind și explicând copiilor, cu măiestrie despre Caragiale și personajele sale, încă actuale.

    Pentru că este vorba de Caragiale, care a scris piese de teatru, nu puteam să nu amintim de trupa de teatru ,,Amici” a Școlii Gimnaziale Căzănești, trupă înființată în anul 2006 de doamna învățătoare Vișan Rada, care a cunoscut o perioadă de glorie întorcându-se numai cu Premiul I de la diferite concursuri.



    Nostalgia ne-a cuprins și dorința de a reînființa această trupă, nu ne dă pace. Așa că vă rugăm pe dumneavoastră, părinții, să vă îndrumați copiii și să ne sprijiniți în acest demers, pentru că lectura, cultura în general, formează minți sănătoase.

    Activitatea a fost completată cu desene, reprezentând secvențe din operele marelui dramaturg , Ion Luca Caragiale și cu o expoziție de carte.











joi, 25 ianuarie 2024

 24 IANUARIE 1859

,,MICA UNIRE, PRIMUL PAS SPRE ROMÂNIA!”


    Anul acesta s-au împlinit 165 de ani de la Mica Unire - Unirea Principatelor Române, din data de 24 Ianuarie 1859.

    Cu acest prilej, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești și Școala Primară Căzănești, au desfășurat o serie de activități, cu scopul de a cultiva sentimentul de dragoste față de patrie, de trecutul ei istoric, îmbogățirea cunoștințelor istorice și dezvoltarea sentimentului de mândrie patriotică.

    Mica Unire a fost înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care și-a dorit modernizarea națiunii române din punct de vedere economic, social, politic și cultural. În acest sens a elaborat mai multe reforme, aici amintind:    - reorganizarea armatei;

                                          - învățământul primar gratuit și obligatoriu;

                                                    - împroprietărirea țăranilor;

                                       - s-au înființat Universități la Iași și București ș.a.

    În toate școlile și instituțiile de cultură s-au desfășurat activități pentru a face cunoscut tuturor generațiilor de elevi, trecutul istoric și pentru a perpetua sentimentul de mândrie patriotică.

    La activitate au participat elevii clasei  a VI - a de la Școala Primară Căzănești, coordonați de doamna profesor de limba română și domnul profesor de muzică.

    După citirea unor referate, copiii au susținut un scurt program artistic de poezii și cântece patriotice și au completat o fișă de lucru. Apoi, cu mic cu mare, au ieșit afară unde s-au prins în Hora Unirii, alături de părinți și cadre didactice, primind la sfârșitul activității gogoși calde.













    Activitatea elevilor a fost completată cu o șezătoare tradițională, la care au participat membrii comunității.

    Într-un cadru special amenajat, doamnele din comunitate au cusut pe etamină, au făcut șnur pentru Mărțișoare, au cântat, au povestit și au servit bucate alese, pregătite tot de ele.

    Așa îi stă bine românului! Unit și cu voie bună!