marți, 30 ianuarie 2024

 ,, PE URMELE LUI CARAGIALE!"

172 DE ANI DE LA NAȘTEREA DRAMATURGULUI


    La 30 ianuarie 2024, l-am comemorat pe marele dramaturg român, Ion Luca Caragiale.

    Cei trei prieteni, Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu și Ion Creangă, sunt considerați titanii literaturii române. Mihai Eminescu - cel mai mare poet român, Ion Creangă - cel mai mare povestitor român și Ion Luca Caragiale - cel mai mare dramaturg român.

    În operele sale, Caragiale urmărește ambiția și orgoliul unei lumi care trăiește într-un moment favorabil afirmării. El ilustrează specificul și mecanismele parvenirii. 

    În scrierile sale, a satirizat lumea pitorească a capitalei și provinciei de la sfârșitul secolului al XIX - lea și începutul secolului XX, afirmând că ,,nimic nu-i arde pe ticăloși mai mult decât râsul”.

    El este creatorul schiței în literatura română, atribuind personajelor sale automatisme, făcându-le simple marionete ale societății, lipsite de principii sau idealuri superioare.

    Pentru a marca acest eveniment, am invitat în bibliotecă, clasa a II - a, de la Școala Gimnazială Căzănești, coordonați de doamna învățătoare Vișan Rada.









    După evocarea vieții și activității scriitorului, copiii au vizionat schița ,,Vizita”, pe baza căreia am completat o fișă de activități și am deprins câteva învățături. Apoi ne-am amuzat, vizionând schița ,,Bubico”.

    Activitatea a fost complexă, doamna învățătoare  Vișan Rada intervenind și explicând copiilor, cu măiestrie despre Caragiale și personajele sale, încă actuale.

    Pentru că este vorba de Caragiale, care a scris piese de teatru, nu puteam să nu amintim de trupa de teatru ,,Amici” a Școlii Gimnaziale Căzănești, trupă înființată în anul 2006 de doamna învățătoare Vișan Rada, care a cunoscut o perioadă de glorie întorcându-se numai cu Premiul I de la diferite concursuri.



    Nostalgia ne-a cuprins și dorința de a reînființa această trupă, nu ne dă pace. Așa că vă rugăm pe dumneavoastră, părinții, să vă îndrumați copiii și să ne sprijiniți în acest demers, pentru că lectura, cultura în general, formează minți sănătoase.

    Activitatea a fost completată cu desene, reprezentând secvențe din operele marelui dramaturg , Ion Luca Caragiale și cu o expoziție de carte.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu