joi, 25 ianuarie 2024

 24 IANUARIE 1859

,,MICA UNIRE, PRIMUL PAS SPRE ROMÂNIA!”


    Anul acesta s-au împlinit 165 de ani de la Mica Unire - Unirea Principatelor Române, din data de 24 Ianuarie 1859.

    Cu acest prilej, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești și Școala Primară Căzănești, au desfășurat o serie de activități, cu scopul de a cultiva sentimentul de dragoste față de patrie, de trecutul ei istoric, îmbogățirea cunoștințelor istorice și dezvoltarea sentimentului de mândrie patriotică.

    Mica Unire a fost înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care și-a dorit modernizarea națiunii române din punct de vedere economic, social, politic și cultural. În acest sens a elaborat mai multe reforme, aici amintind:    - reorganizarea armatei;

                                          - învățământul primar gratuit și obligatoriu;

                                                    - împroprietărirea țăranilor;

                                       - s-au înființat Universități la Iași și București ș.a.

    În toate școlile și instituțiile de cultură s-au desfășurat activități pentru a face cunoscut tuturor generațiilor de elevi, trecutul istoric și pentru a perpetua sentimentul de mândrie patriotică.

    La activitate au participat elevii clasei  a VI - a de la Școala Primară Căzănești, coordonați de doamna profesor de limba română și domnul profesor de muzică.

    După citirea unor referate, copiii au susținut un scurt program artistic de poezii și cântece patriotice și au completat o fișă de lucru. Apoi, cu mic cu mare, au ieșit afară unde s-au prins în Hora Unirii, alături de părinți și cadre didactice, primind la sfârșitul activității gogoși calde.













    Activitatea elevilor a fost completată cu o șezătoare tradițională, la care au participat membrii comunității.

    Într-un cadru special amenajat, doamnele din comunitate au cusut pe etamină, au făcut șnur pentru Mărțișoare, au cântat, au povestit și au servit bucate alese, pregătite tot de ele.

    Așa îi stă bine românului! Unit și cu voie bună! 
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu