miercuri, 20 februarie 2019







                              ,, SCOALA DUPA SCOALA...LA BIBLIOTECA''



          Miercuri, 20 februarie 2019, am primit vizita elevilor de la scoala din localitate, implicati in proiectul educational ,, Scoala pentru toti, educatie pentru fiecare" . Acestia au fost insotiti de doamnele invatatoare, coordonatoarele proiectului.
               Majoritatea elevilor au fost pentru prima data intr-o biblioteca. Au fost fascinati de multimea cartilor si a domeniilor variate care pot fi lecturate aici.
 
                                                                 





               Fiind pentru prima data intr-o biblioteca, le-am explicat copiilor cum pot imprumuta o carte si cum sa isi aleaga o carte in functie de nivelul scolar si de necesitati. Deasemenea au aflat ca fiecare carte are un numar unic de inregistrare asa cum ei au un cod numeric personal.
              Tema activitatii lor fiind ,,Curiozitati din lumea plantelor si animalelor'', m-am pregatit si le-am prezentat carti frumos ilustrate cu multe notiuni explicate simplu pe intelesul lor.
 
                                                          



 
               A fost o activitate interesanta realizata in colaborare cu elevii, deoarece acestia au fost activi intrecandu-se in raspunsuri.
               Dupa aflarea noutatilor copiii au avut ragazul si au rasfoit cartile, bucurandu-se de imaginile viu colorate  si de mirosul de carte noua.
 
                                                           




              
                La finalul activitatii i-am felicitat pe elevi dar si pe doamnele invatatoare pentru interesul pe care il au de a oferi generatiei tinere, informatii din trecut care sa-i pregateasca pentru viitor.
       
                                                                 





joi, 14 februarie 2019



                          

               ,,REINVIEM TRADITII POPULARE ROMANESTI''


                        ,,SA TRICOTAM CU SPOR !''

 
        Pe parcursul anului 2019, un nou proiect educational se va desfasura in biblioteca noastra.
        Biblioteca Oraseneasca ,,Ion Creanga'' Cazanesti, Liceul Tehnologic Cazanesti, Primaria Orasului Cazanesti si Centrul Educativ Comunitar Cazanesti, vor colabora pentru a desfasura anumite activitati extrascolare menite sa invete generatia tanara despre traditiile si mestesugurile populare romanesti.
        Acest proiect se va desfasura pe o perioada de sase luni. Vom avea cate o tema pentru fiecare luna. Întâlnirile vor fi lunare sau saptamanale daca elevii manifesta interes pentru arta mestesugareasca.
 
                                           
 


        Proiectul urmareste cunoasterea si pretuirea valorilor spirituale ale poporului roman, pastrarea traditiilor si obiceiurilor nationale, implicarea elevilor in organizarea unor activitati cu caracter extrascolar si stimularea lucrului in echipa.
        Pornind de la ideea ca disparitia obiceiurilor si traditiilor populare prin nepracticarea lor de catre copii si tineri a fost o pierdere imensa, atat pentru cultura cat si pentru scoala romaneasca, ne dorim sa reintroducem notiunea de ,,sezatoare'' in rândul localnicilor. Sezatoare la care femei , barbati si copii socializau, povesteau, se distrau, invatau unii de la altii , asa cum vom face noi  pe parcursul a sase luni. 
        Tema primei intalniri a fost ,, Sa tricotam cu spor !'' - lucru cu andrele.
        Un grup de fete insotiti de cadre didactice au pasit sfioase in biblioteca nestiind ce vor face.          Alaturi de o localnica, cu multa rabdare, le-am pus andrelele in maini si le-am invatat pas cu pas aceasta arta care era practicata in trecut de toate femeile din sat fiind principala lor indeletnicire.
 
                                           
 
 
 
 
 
 
 


 

        Stangace la inceput au deprins usor aceasta tehnica exclamând: ,, Abia asteptam sa ajungem acasa , sa ne facem lectiile apoi sa lucram!''.
 
                                        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

         Pline de entuziasm au fixat deja o intalnire pentru saptamana viitoare, la care vor arata ce au lucrat si vor invata modele noi.
       

vineri, 1 februarie 2019





        ,,CITIM CA SA S.T.I.M. .... POVESTI LA O CEASCA DE CEAI''


                     ZIUA INTERNATIONALA A CITITULUI IMPREUNA





               Ziua Internationala a Cititului Impreuna se sarbatoreste de cativa ani si in Romania. Prin aceasta se urmareste sa se cultive beneficiile si frumusetile cititului impreuna in rândul copiilor si adultilor.
           Spunem ca citim impreuna când doua sau mai multe persoane se aduna cu o carte deschisa in fata lor citind cu voce tare, in timp ce ceilalti asculta, privesc, isi imagineaza si se implica in poveste in felul lor.
A citi inseamna a pasi printr-o usa, in alta lume deseori magica si misterioasa, mana in mana cu ceilalti.
           Cititul impreuna se poate intampla intre mame si baieti, tati si fetite, bunici si nepoti, surori si frati, profesor elev, intre prieteni.
           Cititul impreuna in special intre adulti si copii este una dintre cele mai frumoase activitati din lume, daca o faceti cum trebuie si in special daca e facuta zilnic.
           Ziua Internationala a Cititului Impreuna s-a sarbatorit si in biblioteca noastra.
           Atelierul de lucru in biblioteca isi propune sa ofere copiilor prilejul de a descoperi lumea fascinanta  a stiintelor observând, adresând intrebari, formulând idei si ipoteze legate de stiinta si tehnologie.
Atelierul are in vedere dezvoltarea  limbajului, largirii ariei de cunoastere, stimularea si dezvolatarea creativitati si a gandirii libere.
           I-am primit pe elevii clasei a III - a coordonati de doamna invatatoare Radu Dorina, intr-o atmosfera placuta, cu ceai cald si aromat, cu biscuiti si focul arzand linistit in soba ca la bunica acasa.
Copiii chiar asa au exclamat:,, Ne faceti sa ne simtim ca la bunici!''
 
                                                      
 
 
 
 

                Le-am lecturat copiilor cateva povesti terapeutice, cu talc, cu teme si exemple care sa ii ajute sa isi infranga anumite temeri.
In jocul nostru a intrat si doamna invatatoare, apoi copiii rand pe rand au citit dintr-o poveste.
 
                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

                Sorbind din ceaiul fierbinte, simtindu-se adulti, copiii au dezbatut pe tema aleasa fiecare spunandu-si opinia . La final toti au fost mai dezinvolti mai increzatori in propriile forte, de unde tragem concluzia ca obiectivul nostru a fost atins.
 
                                                          
 
 

 

                Dragostea de lectura si de carti este unul dintre cele mai mari daruri pe care orice adult le poate oferi unui copil.