joi, 14 februarie 2019



                          

               ,,REINVIEM TRADITII POPULARE ROMANESTI''


                        ,,SA TRICOTAM CU SPOR !''

 
        Pe parcursul anului 2019, un nou proiect educational se va desfasura in biblioteca noastra.
        Biblioteca Oraseneasca ,,Ion Creanga'' Cazanesti, Liceul Tehnologic Cazanesti, Primaria Orasului Cazanesti si Centrul Educativ Comunitar Cazanesti, vor colabora pentru a desfasura anumite activitati extrascolare menite sa invete generatia tanara despre traditiile si mestesugurile populare romanesti.
        Acest proiect se va desfasura pe o perioada de sase luni. Vom avea cate o tema pentru fiecare luna. Întâlnirile vor fi lunare sau saptamanale daca elevii manifesta interes pentru arta mestesugareasca.
 
                                           
 


        Proiectul urmareste cunoasterea si pretuirea valorilor spirituale ale poporului roman, pastrarea traditiilor si obiceiurilor nationale, implicarea elevilor in organizarea unor activitati cu caracter extrascolar si stimularea lucrului in echipa.
        Pornind de la ideea ca disparitia obiceiurilor si traditiilor populare prin nepracticarea lor de catre copii si tineri a fost o pierdere imensa, atat pentru cultura cat si pentru scoala romaneasca, ne dorim sa reintroducem notiunea de ,,sezatoare'' in rândul localnicilor. Sezatoare la care femei , barbati si copii socializau, povesteau, se distrau, invatau unii de la altii , asa cum vom face noi  pe parcursul a sase luni. 
        Tema primei intalniri a fost ,, Sa tricotam cu spor !'' - lucru cu andrele.
        Un grup de fete insotiti de cadre didactice au pasit sfioase in biblioteca nestiind ce vor face.          Alaturi de o localnica, cu multa rabdare, le-am pus andrelele in maini si le-am invatat pas cu pas aceasta arta care era practicata in trecut de toate femeile din sat fiind principala lor indeletnicire.
 
                                           
 
 
 
 
 
 
 


 

        Stangace la inceput au deprins usor aceasta tehnica exclamând: ,, Abia asteptam sa ajungem acasa , sa ne facem lectiile apoi sa lucram!''.
 
                                        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

         Pline de entuziasm au fixat deja o intalnire pentru saptamana viitoare, la care vor arata ce au lucrat si vor invata modele noi.
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu